sobota, 8 czerwca 2013

MUFFINY Z RABARBAREM I CHRUPIĄCĄ, CUKROWĄ SKORUPKĄ

 To chyba ostatni przepis w tym roku na wypiek z rabarbarem. W naszym ogrodzie pysznią się już krwisto czerwone truskawki, a w głowie mnóstwo pomysłów na ich wykorzystanie. Jest to naprawdę godny przepis, by powoli kończyć sezon na rabarbar- banalnie prosty i ekspresowy (jak w przypadku każdych muffin), a cukrowa skorupka to istny cud!

Składniki (12 sztuk):

  • 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego +2 łyżki do posypania (użyłam demerara)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka jogurtu greckiego (można użyć zwykłego naturalnego)
  • 1 dużej jajo, rozbełtane
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 łodygi rabarbaru, pokrojone na 1 cm kawałki
Wykonanie:
  1. W jednej misce wymieszać suche składniki, w drugiej mokre. Mokre składniki wlać do pierwszej miski- całość wymieszać krótko i niedbale w międzyczasie dodając rabarbar.
  2. Ciasto umieścić w papilotkach, surowe muffiny posypać 2 łyżkami cukru.
  3. Piec w 180 stopniach ok. 30 min., przed zjedzeniem poczekać aż ostygną.
Smacznego!



3 komentarze:

  1. Przepiękne! Muffinki z rabarbarem, no, no, narobiłaś mi smaka :)
    dariawkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. ta skorupka do mnie przemawia... ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam, wyszły pysznie! Skorupka rzecz jasna robi furorę, ale podkreślić należy, że słodko-kwaśne połączenie ciasta i rabarbaru, z lekką nutą korzenną cynamonu jest niesamowite! Gorąco polecam;-)

    OdpowiedzUsuń