piątek, 21 czerwca 2013

NAJPROSTSZE CIASTO Z AGRESTEM I POZIOMKAMI


 Na przygotowanie tego ciasta potrzeba minimum składników, czasu i pracy i śmiem twierdzić, że uda się nawet kulinarnym laikom. Ja upiekłam je z pierwszym tegorocznym agrestem i odrobiną poziomek prosto z krzaczka, ale oczywiście można użyć dowolnych owoców.
Przepis dodaję do akcji "Agrestowe frykasy" i serdecznie zapraszam do udziału wszystkich kulinarnych blogerów.



Składniki (na tortownicę o średnicy 22 cm lub mniejszą, wszystkie powinny mieć temperaturę pokojową):
  • 100 g miękkiego masła 
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka posiekanej skórki pomarańczowej (pominęłam)
  • 4 jaja
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g agrestu i garść poziomek (można zastąpić dowolnymi owocami, świeżymi lub mrożonymi)
  • cukier puder i cukier waniliowy do posypania do posypania (ja polałam gotowe ciasto miodem akacjowym)
Wykonanie:
  1. Masło utrzeć z cukrem, wbijać po jednym jajku, miksując po każdej sztuce. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i wsypać do masy, cały czas miksując.
  2. Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzch wysypać owoce.
  3. Piec w 180 stopniach przez ok. 45 min., do "suchego patyczka". Ostudzić, polać miodem.
Smacznego!
(przepis z książki "100 ROŚLIN W TWOJEJ KUCHNI" autorstwa Marii Szustakowskiej- Chojnackiej)






2 komentarze:

  1. Faktycznie banalnie proste, a na pewno smaczne. Kwasne owoce, takie jak agrest, swietnie sprawdzaja sie w ciastach!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też tak myślę. Letnie ciasta najlepiej smakują z porzeczkami, jeżynami, no i z agrestem :-)

      Usuń