niedziela, 9 czerwca 2013

TARTA NA SPODZIE Z OREO, Z KREMEM BAZYLIOWYM I TRUSKAWKAMI

Jeśli połączenie bazylii z truskawkami wydaje się Wam dość niecodzienne, zapewniam, że po zjedzeniu kawałka tej tarty zmienicie zdanie. Aksamitny, delikatnie seledynowy krem (naprawdę prosty w przygotowaniu) o subtelnym posmaku najbardziej znanego włoskiego zioła. A na nim truskawki, których naturalna słodycz została nieco podkręcona octem balsamicznym i pieprzem, KONIECZNIE świeżo, grubo zmielonym. Tartę najlepiej przygotować w formie do tarty z wyciąganym dnem- ja swoją gdzieś zapodziałam i używszy zwykłej formy do tarty miałam duży problem z pokrojeniem tej łakoci na ładne kawałki.

Składniki:
spód:
  • 300 g ciastek oreo (można zastąpić innymi ciemnymi ciastkami przekładanymi waniliowym kremem)
  • 50 g roztopionego masła
nadzienie:
  • 500 g truskawek, pokrojonych na mniejsze kawałki
  • 3 łyżki octu balsamicznego z Modeny
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1/4 łyżeczki świeżego, grubo zmielonego pieprzu czarnego
  • 250 g mascarpone, schłodzonego
  • 1 szklanka liści bazylii
  • 4 łyżki cukru pudru trzcinowego
  • 400 ml kremówki, schłodzonej
  • kilka liści bazylii i odrobina świeżo zmielonego pieprzu do posypania gotowej tarty
Wykonanie:

  1. Ocet balsamiczny wymieszać z łyżką cukru i pieprzem, dodać truskawki. Truskawki odstawić do lodówki do macerowania na kilka godzin, najlepiej całą noc.
  2. Ciastka zmielić razem z nadzieniem (ja zmiażdżyłam je na stolnicy wałkiem, można to zrobić również przy pomocy blendera lub malaksera), połączyć z roztopionym masłem. Gotową masą wyłożyć spód i boki formy do tarty wysmarowanej masłem. Formę do tarty włożyć do lodówki.
  3. W misce umieścić mascarpone, liście bazylii i cukier puder- całość zmiksować blenderem na jak najbardziej gładką masę, włożyć do lodówki.
  4. Schłodzoną kremówkę ubić ze szczyptą soli na sztywno i dodawać, łyżka po łyżce, do bazyliowej masy.
  5. Truskawki porządnie odsączyć z marynaty na sitku. Bazyliowy krem rozsmarować na spodzie z oreo, na to wyłożyć truskawki. Tartę posypać listkami bazylii i odrobiną grubo zmielonego pieprzu i włożyć do lodówki na 30 min.
  6. Tarta najlepiej smakuje w dniu przyrządzenia.
Smacznego!







4 komentarze:

  1. Jaki ciekawy pomysł z tym spodem w stylu oreo :) Nie wpadłabym na to. Na dodatek piękne zdjęcia!
    dariawkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. oreo nie, nie mój gust. ale gdyby zastąpić ten spód, to całkiem, całkiem :]

    OdpowiedzUsuń
  3. Krem bazyliowy mnie zaintrygował, koniecznie muszę spróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawy pomysł:) Robię podobną ale z miętą. Muszę spróbować Twojej wersji.

    OdpowiedzUsuń