Polędwiczki z kurczaka w ostrym, miodowym sosie ze szpinakiem
By Joanna Genderka - 21:56
Jeden z moich ulubionych wiosennych obiadów. Słodko-pikantny, ze szpinakiem, który podany jest w formie lekko podsmażanych liści, a nie papki, którą pamiętamy z dzieciństwa. To wykwintne danie pięknie wygląda, a jest zaskakująco proste i szybkie w przygotowaniu. Idealne dla gości typu "wpadniemy do Was za pół godziny".
Składniki:
- 600 g polędwicy z kurczaka
- pęczek młodej cebuli ze szczypiorem
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki miodu
- 2 suszone papryczki cayenne (można zastąpić pieprzem cayenne)
- 500 g szpinaku surowego
- skórka otarta z 1 cytryny
- sól, pieprz
- czarny sezam do posypania
- 100 g sera pleśniowego
- 100 ml 18% śmietanki
- olej do smażenia
- Polędwiczki pociąć w dość grube plastry, posolić i popieprzyć. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, ok. 5 min. z każdej strony. Dodać cebulę pokrojoną w pióra, papryczki, przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlać miód, smażyć, mieszając, kilka minut. Na koniec wrzucić skórkę otartą z cytryny.
- Wyjąć wszystko z patelni, a na pozostawiony tłuszcz dodać surowy szpinak, mieszać. Kiedy szpinak puści wodę, dodać rozdrobniony ser i mieszać, aż się roztopi. Dołożyć śmietanę, przyprawić solą i pieprzem.
- Gotowe danie podawać z mieszanką białego i dzikiego ryżu, posypane sezamem i szczypiorem.
1 komentarze
Od dawna myślę nad czymś podobnym :) Przez Ciebie naszła mnie jeszcze większa ochota!
OdpowiedzUsuńdariawkuchni.blogspot.com