Składniki (na 12-14 sztuk):
- 120 g ciastek owsianych (użyłam Złotokłosych)
- 1,5 łyżeczki imbiru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 0,5 kg sera
- 1/2 szklanki cukru
- 2 jaja
- 1łyżka kremówki
- 1 czubata łyżka mąki pszennej
- ziarna z połowy laski wanilii (można zastąpić cukrem lub ekstraktem waniliowym)
- 200 g agrestu
- 50 g ulubionej czekolady
- Ciasteczka rozgnieść (zrobiłam to palcami), wymieszać z cynamonem i imbirem. Całość wysypać na dno papilotek.
- Ser wymieszać z jajkami, cukrem, kremówką, ziarenkami wanilii i mąką. Masę serową nałożyć do papilotek, na wierzch każdego serniczka wyłożyć po 4-5 kulek agrestu.
- Miniserniczki piec w 180 stopniach ok. 40 min., wystudzić i schłodzić w lodówce min. 1 h. Przed podaniem polać ulubiona czekoladą roztopiona w kąpieli wodnej.
2 komentarze
agrest, czekolada, ser, piernik - iście nowatorskie połączenie!
OdpowiedzUsuńcudowne zdjęcia.
OdpowiedzUsuńach, ale pyszności.