mlekiem i z maślanką, jest to jedno z najpyszniejszych ciast z owocami, jakie jadłam.
- 4 jaja
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 200-300 g poziomek/truskawek
- 100 g masła
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 1/3 szklanki cukru
- Jajka ubić z cukrami na jasną, puszystą masę (ok. 5 minut). Wlać olej, wymieszać.
- Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Do jajecznej masy dodawać na przemian przesiana mąkę z mlekiem kokosowym, cały czas delikatnie mieszając.
- Ciasto wylać do tortownicy, na to wysypać owoce. Ze składników na kruszonkę zagnieść kruszonkę i posypać nią ciasto.
- Tortownicę włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, całość piec 40-60 minut, do 'suchego patyczka'.
2 komentarze
Wspaniałe ciasto :)
OdpowiedzUsuńto prawda. widzę szczególne umiejętności w tle!
OdpowiedzUsuń