sobota, 10 sierpnia 2013

CIASTO PODWÓJNIE KOKOSOWE Z POZIOMKAMI


Bardzo mokre, delikatne, naturalnie kokosowe ciasto. Powstało spontanicznie, a skradło podniebienia wszystkim gościom. Jeśli nie macie dostępu do poziomek (moje krzaczki są w tym roku bardzo hojne), możecie je zastąpić dowolnymi owocami. Zdecydowanie, razem z tym ze zsiadłym 
mlekiem i z maślanką, jest to jedno z najpyszniejszych ciast z owocami, jakie jadłam.



 Składniki (tortownica o średnicy 22 cm):
  • 4 jaja
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 200-300 g poziomek/truskawek
na kruszonkę:
  • 100 g masła
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/3 szklanki cukru
Wykonanie:
  1. Jajka ubić z cukrami na jasną, puszystą masę (ok. 5 minut). Wlać olej, wymieszać.
  2. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Do jajecznej masy dodawać na przemian przesiana mąkę z mlekiem kokosowym, cały czas delikatnie mieszając.
  3. Ciasto wylać do tortownicy, na to wysypać owoce. Ze składników na kruszonkę zagnieść kruszonkę i posypać nią ciasto.
  4. Tortownicę włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, całość piec 40-60 minut, do 'suchego patyczka'.
Smacznego!

2 komentarze:

  1. to prawda. widzę szczególne umiejętności w tle!

    OdpowiedzUsuń