Piekłam w blaszce o dolnych wymiarach 22x38 , jednak, gdy mam ochotę na wyższe używam 30x20 .
Składniki:
na ciasto
- 2,5 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 0,5 szklanki oleju
- 1 szklanka ciepłej maślanki
- 2 jaja
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 kg pokrojonego na małe kawałki rabarbaru, nie musi być obrany
- 125 g miękkiego masła
- 0,5 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki
Piekarnik nagrzać do 160 stopni (piekę z termoobiegiem). Jajka miksować z cukrami przez 2 minuty, dodać maślankę i na przemian dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i olej. Na kruszonkę- zagnieść dłońmi wszystkie składniki.
Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, na to wykładamy rabarbar i posypujemy kruszonką, pieczmy ok. 40 min.
Smacznego!
5 komentarze
a ja jutro tez działam z rabarbarem :)) a ciasta maślankowego jeszcze nie jadłam :))tz z rabarbarem nie jadłam! pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńo wspaniale ciasto z rabarbarem pycha!!! lecz z maślanką o tym nie wiedziałam :) sprubóje na pewno
OdpowiedzUsuńUwielbiam sezon na rabarbar. A w szczególności ciasta z jego dodatkiem i kruszonką;)
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie!!!!
OdpowiedzUsuńdobre też ze śliwkami :D
OdpowiedzUsuń