środa, 16 maja 2012

CIASTO Z MAŚLANKĄ I RABARBAREM


Przepis mojej babci. O takim wypieku myśli się mówiąc 'domowy'- miękki, pachnący, mokry dzięki maślance, a chrupiąca kruszonka wieńczy dzieło. Na dodatek banalnie prosty, nie ma większego znaczenia w jakiej kolejności dodamy składniki, zdarzało mi się piec je również bez miksera- zawsze wychodziło. Obowiązkowy z każdymi sezonowymi owocami ( albo akurat z tymi ukrytymi w zamrażarce:).
Piekłam w blaszce o dolnych  wymiarach 22x38 , jednak, gdy mam ochotę na wyższe używam 30x20 .


Składniki:
na ciasto
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 szklanka ciepłej maślanki
  • 2 jaja
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 kg pokrojonego na małe kawałki rabarbaru, nie musi być obrany
na kruszonkę
  • 125 g miękkiego masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 160 stopni (piekę z termoobiegiem). Jajka miksować z cukrami przez 2 minuty, dodać maślankę i na przemian dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i olej.  Na kruszonkę- zagnieść dłońmi wszystkie składniki.
Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia  blachę, na to wykładamy rabarbar i posypujemy kruszonką, pieczmy ok. 40 min.
 Smacznego!

5 komentarzy:

  1. a ja jutro tez działam z rabarbarem :)) a ciasta maślankowego jeszcze nie jadłam :))tz z rabarbarem nie jadłam! pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  2. o wspaniale ciasto z rabarbarem pycha!!! lecz z maślanką o tym nie wiedziałam :) sprubóje na pewno

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam sezon na rabarbar. A w szczególności ciasta z jego dodatkiem i kruszonką;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda fantastycznie!!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. dobre też ze śliwkami :D

    OdpowiedzUsuń