piątek, 25 maja 2012

RACUSZKI PEŁNOZIARNISTE Z RABARBAREM I IMBIREM

Uwielbiam wszystkie  mączne pyszności, pierogi, naleśniki, racuchy, które już dawno przez swoje 'zapychające' kalorie zostały przez dietetyków wpisane na czarną listę. Ale czasem przychodzi moment, taki jak dziś, kiedy MUSZĘ zjeść właśnie coś takiego. Ale zawsze można coś pokombinować- nie użyłam zwykłej mąki pszennej, tylko pełnoziarnistą i otręby, nie smażyłam ich na głębokim oleju, jak zwykło się przygotowywać tradycyjne racuchy, tylko na patelni teflonowej zwilżonej lekko olejem. Obiadu potrzebowałam na cito, nie było mowy o wyrastaniu ciasta drożdżowego, więc użyłam sody, wyrosły pięknie, a połączenie imbiru i rabarbaru okazało się hitem.

Składniki:
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 duże jajo
  • 400 ml kefiru
  • 2 duże łodygi rabarbaru
  • 2 łyżki miodu
  • łyżka sody
  • 3 łyżki otrębów owsianych
  • 2 łyżki mielonego maku
  • pół łyżeczki imbiru
Wykonanie:
Do miski wlewać kefir, jajo i miód- rozbełtać widelcem. Stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z sodą i imbirem, mak, otręby, wszystkiego ukręcić kulką ( można użyć miksera) do uzyskania jednolitej masy. Ciasto odstawić. Rabarbar umyć,  łodygi przekroić wzdłuż na pół, po czym pokroić w drobną kostkę, dodać do ciasta, wymieszać. Smażyć na małym ogniu do czasu, gdy patyczek wbity w racucha będzie suchy. Smacznego!
(przepis autorski)


2 komentarze:

  1. Love it!! Wiem co zjem jutro na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. też uwielbiam wszelkie placuszki, a zwłaszcza jak mają dodatek imbiru :)

    OdpowiedzUsuń