Jeśli podobnie jak ja nie macie żadnego doświadczenia w pieczeniu chleba, ten przepis jest dla Was. Przygotowanie, łącznie z pieczeniem, zajmuje tylko 45 minut, nie potrzeba nawet wyciągać miksera! Aromat piwa jest wyczuwalny i to właśnie on, oraz chrupiącą maślana skórka, nadają mu charakter. Niesamowicie smakuje z miodem. Następnym razem wrzucę mniej cukru, czarnuszkę i inne zioła, dam znać jak wyszło.
Znajdź chwilę i upiecz swój pierwszy chleb!
Przepis z bloga Honest Fare znaleziony na Co dziś zjesz na śniadanie.
Składniki:
Piekarnik nagrzej do 175 stopni, natłuść formę o wymiarach 9x5 ( ja piekłam w 20x8). W dużej misce wymieszaj mąkę, sól, cukier i proszek. Następnie dodaj piwo i wymieszaj wszystko, ale krótko- tylko do połączenia się składników. Ciasto przełóż do formy i posmaruj je rozpuszczonym masłem. Piecz ok. 40 minut, do czasu, gdy wykałaczka wbita w chleb będzie sucha.
Smacznego!
Znajdź chwilę i upiecz swój pierwszy chleb!
Przepis z bloga Honest Fare znaleziony na Co dziś zjesz na śniadanie.
Składniki:
- 3 szklanki mąki ( u mnie pełnoziarnista)
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki soli
- 4 łyżki stołowe cukru
- 330 ml piwa, obojętnie jakiego
- 3 łyżki roztopionego masła
Piekarnik nagrzej do 175 stopni, natłuść formę o wymiarach 9x5 ( ja piekłam w 20x8). W dużej misce wymieszaj mąkę, sól, cukier i proszek. Następnie dodaj piwo i wymieszaj wszystko, ale krótko- tylko do połączenia się składników. Ciasto przełóż do formy i posmaruj je rozpuszczonym masłem. Piecz ok. 40 minut, do czasu, gdy wykałaczka wbita w chleb będzie sucha.
Smacznego!
4 komentarze
Super przepis tyle że nie lubie tego typu chleba zapraszam do mnie :)
OdpowiedzUsuńJeszcze nie próbowałam chlebka na piwie. Ciekawa jestem jego smaku
OdpowiedzUsuńTo spróbuj koniecznie! Nawet jeśli nie przypadnie do gustu, nie będziesz miała poczucia straconego czasu, tak mało z nim roboty :)
UsuńNa piwie ? Muszę go wypróbować następnym razem jak przyjadą do mnie znajomi. Będą zachwyceni :)
OdpowiedzUsuń