niedziela, 27 maja 2012

CHLEB PIWNY

Jeśli podobnie jak ja nie macie żadnego doświadczenia w pieczeniu chleba, ten przepis jest dla Was. Przygotowanie, łącznie z pieczeniem, zajmuje tylko 45 minut, nie potrzeba  nawet wyciągać miksera! Aromat piwa jest wyczuwalny i to właśnie on, oraz chrupiącą maślana skórka,  nadają mu charakter. Niesamowicie smakuje z miodem. Następnym razem wrzucę mniej cukru, czarnuszkę i inne zioła, dam znać jak wyszło.
Znajdź chwilę i upiecz swój pierwszy chleb!
 Przepis z bloga Honest Fare znaleziony na Co dziś zjesz na śniadanie.

Składniki:
  • 3 szklanki mąki ( u mnie pełnoziarnista)
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 4 łyżki stołowe cukru
  • 330 ml piwa, obojętnie jakiego
  • 3 łyżki roztopionego masła
Wykonanie:
Piekarnik nagrzej do 175 stopni, natłuść formę o wymiarach 9x5 ( ja piekłam w 20x8). W dużej misce wymieszaj mąkę, sól, cukier i proszek. Następnie dodaj piwo i wymieszaj wszystko, ale krótko- tylko do połączenia się składników. Ciasto przełóż do formy i posmaruj je rozpuszczonym masłem. Piecz ok. 40 minut, do czasu, gdy wykałaczka wbita w chleb będzie sucha.
Smacznego!

4 komentarze:

  1. Super przepis tyle że nie lubie tego typu chleba zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze nie próbowałam chlebka na piwie. Ciekawa jestem jego smaku

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To spróbuj koniecznie! Nawet jeśli nie przypadnie do gustu, nie będziesz miała poczucia straconego czasu, tak mało z nim roboty :)

      Usuń
  3. Na piwie ? Muszę go wypróbować następnym razem jak przyjadą do mnie znajomi. Będą zachwyceni :)

    OdpowiedzUsuń