Jako najwierniejsza fanka Bożego Narodzenia uwielbiam ciasta miodowe, z różnorakimi przyprawami korzennymi. Mokre, niesamowicie aromatyczne, są dla mnie preludium typowo świątecznych wypieków (na które oczywiście czekam z utęsknieniem!).
Składniki ( piekłam w keksówce 22x8 cm, ale ciasto wyrosło 2 razy ponad formę, zalecam użycie większej formy-mniejsze ryzyko zakalca):
1. Na wolnym ogniu zagotuj 300 g miodu, przestudź.
2. Utrzyj żółtka z cukrem. Do utartych do białości żółtek dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj. Cały czas mieszając, dodawaj na przemian miód i mąkę wymieszaną z przyprawą korzenną i sodą oczyszczoną. Całość dobrze utrzyj.
4. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie połącz z miodową masą.
5. Ciasto wlej do wysmarowanej masłem formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz ok. 1 h (do 'suchego patyczka').
6. Gruszki pokrój na plastry, ułóż na jeszcze gorącym cieście i polej pozostałym miodem.
Smacznego!
- 3 jajka
- 200 ml gęstej śmietany
- 500 g mąki
- 400 g miodu
- 200 g cukru
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 gruszki średniej wielkości
- masło do wysmarowania formy
1. Na wolnym ogniu zagotuj 300 g miodu, przestudź.
2. Utrzyj żółtka z cukrem. Do utartych do białości żółtek dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj. Cały czas mieszając, dodawaj na przemian miód i mąkę wymieszaną z przyprawą korzenną i sodą oczyszczoną. Całość dobrze utrzyj.
4. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie połącz z miodową masą.
5. Ciasto wlej do wysmarowanej masłem formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz ok. 1 h (do 'suchego patyczka').
6. Gruszki pokrój na plastry, ułóż na jeszcze gorącym cieście i polej pozostałym miodem.
Smacznego!
1 komentarze
przepiękna serwetka <3 ciasto też na pewno przepyszne!!
OdpowiedzUsuń