wtorek, 30 października 2012

CHIPSY JABŁKOWE


Świetna przekąska, która podbiła serca wszystkich domowników- od najmłodszych do najstarszych. Właśnie zebraliśmy jabłka z ostatniej jabłonki w ogrodzie, więc już dzisiaj piekę następną partię, a dom znów będzie pachniał jesienią. W tych chrupiących, aromatycznych krążkach zatrzymujemy krople lata.
Do tego przepisu najbardziej pasują jabłka twarde, późnych odmian. Jeśli od chrupiących chipsów wolimy bardziej miękkie suszone jabłka, należy pokroić je w grubsze plastry.

Składniki:
  • jabłka 
  • cynamon
Wykonanie:
  1. Jabłka pokroić w cienkie plasterki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypać cynamonem.
  2. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i piec ok. 45 minut, po czym przewrócić plasterki na drugą stronę i piec dodatkowo ok. 30 minut (czas pieczenia jest zależny od grubości jabłek). Chipsy powinny być przyrumienione i chrupiące.
Smacznego!



6 komentarzy: