środa, 3 października 2012

ENSALADA CON PIMIENTOS

Ten przepis, to jedno z najlepszych rzeczy, prócz doświadczeń, widoków i wspomnień oczywiście, które przywiozłam ze sobą z Hiszpanii. I choć papryka jest chyba jedyną rzeczą do jedzenia, której nie lubię, w tej sałatce się zakochałam. Dzięki pieczeniu i obraniu ze skórki, papryka ma zupełnie inny, głębszy smak.
Sałatka koniecznie do wypróbowania, i choć trzeba poświęcić trochę czasu na przygotowanie papryki, to warto, bo wrażenia smakowe są niepowtarzalne.

Składniki:
  • 5 czerwonych papryk
  • 1/3 szkl. oliwy z oliwek
  • 1/3 szkl. octu jabłkowego
  • 1/2 cebuli jasnej, pokrojonej w pióra
  • 1 ząbek czosnku, pokrojony na cienkie plasterki
Wykonanie:
1. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Papryki ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec ok. 40 min., do czasu, aż skórka ściemnieje i zacznie odchodzić od warzywa (można to również zrobić w mikrofalówce ustawionej na funkcji grill).
2. Papryki wyciągnąć z piekarnika, przeciąć na pół, by woda z nich wypłynęła, a warzywa ostygły.
3. Chłodne papryki obrać ze skóry, pokroić w paski, połączyć z resztą składników i włożyć do lodówki na min. 1 h, by wszystkie smaki sobą przeszły.
Smacznego!



2 komentarze:

  1. Znam, znam.
    ja najbardziej lubię ją z czosnkiem, ziołami i odrobiną twardego koziego sera. U Ciebie jest przepiękna! Papryki teraz najlepsze, trzeba im ulegać.
    cieszę się, że znalazłam to Twoje miejsce!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z kozim serem jeszcze nie próbowałam, zawsze robię w najprostszej wersji. A ziół jakich dodajesz?

      Usuń