piątek, 26 października 2012

ZUPA KREM Z DYNI

Krem z dyni to chyba najbardziej jesienna z jesiennych zup. Rozgrzewający dzięki przyprawom korzennym, rozweselający za sprawą intensywnego, radosnego koloru. W większości przepisów na zupy tego typu widnieje bulion. Wiadomo, że jego przygotowanie znacznie wydłuża czas przygotowań,  a gotowego rosołu z kostki dodawać nie chcę (glutaminianowi sodu mówimy stanowczo- nie!). Dlatego też w moim przepisie na początku  przygotowuje się wywar z warzyw, który jest gotowy w zaledwie 40 minut ( nie potrzeba na to pół dnia, jak w przypadku tradycyjnego rosołu).
Składniki:
  • 1,2 kg dyni, obranej i pokrojonej w kostkę
  • 1/4 kalafiora
  • 2 marchewki
  • 1 jasna cebula
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1/4 korzenia selera
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • duża gałązka świeżego lubczyku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 1/2 łyżeczki imbiru mielonego
  • 1 łyżka sosu Worcestershire (lub innego ciemnego, aromatycznego sosu)
  • łyżka masła
  • kolorowy pieprz, świeżo zmielony
  • pestki dyni do posypania
Wykonanie:
1. Kalafior, pietruszkę, seler, cebulę i marchewkę pokroić na mniejsze kawałki, zalać 2 szklankami wody, dodać lubczyk, ziele angielskie i gotować na średnim ogniu , aż warzywa zmiękną  (do 40 minut).
2. Do wywaru z warzyw dodać dynie, paprykę, przyprawę korzenną, imbir i gotować do czasu, aż dynia będzie bardzo miękka(może się nawet rozgotować).
3. W miarę możliwości znaleźć i wyciągnąć z zupy ziele angielskie, całość zmiksować na gładki krem. Dodać masło, sos Worcestershire i przyprawić solą.
4. Zupę podawać posypaną kolorowym pieprzem i pestkami dyni, w towarzystwie świeżego pieczywa lub grzanek.
Smacznego!




(przepis autorski)





1 komentarz: