Składniki:
- 1,2 kg dyni, obranej i pokrojonej w kostkę
- 1/4 kalafiora
- 2 marchewki
- 1 jasna cebula
- 2 korzenie pietruszki
- 1/4 korzenia selera
- 3 ziarna ziela angielskiego
- duża gałązka świeżego lubczyku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej
- 1/2 łyżeczki imbiru mielonego
- 1 łyżka sosu Worcestershire (lub innego ciemnego, aromatycznego sosu)
- łyżka masła
- kolorowy pieprz, świeżo zmielony
- pestki dyni do posypania
1. Kalafior, pietruszkę, seler, cebulę i marchewkę pokroić na mniejsze kawałki, zalać 2 szklankami wody, dodać lubczyk, ziele angielskie i gotować na średnim ogniu , aż warzywa zmiękną (do 40 minut).
2. Do wywaru z warzyw dodać dynie, paprykę, przyprawę korzenną, imbir i gotować do czasu, aż dynia będzie bardzo miękka(może się nawet rozgotować).
3. W miarę możliwości znaleźć i wyciągnąć z zupy ziele angielskie, całość zmiksować na gładki krem. Dodać masło, sos Worcestershire i przyprawić solą.
4. Zupę podawać posypaną kolorowym pieprzem i pestkami dyni, w towarzystwie świeżego pieczywa lub grzanek.
Smacznego!
(przepis autorski)
1 komentarze
te dyniowe zupy robią furrorę :)
OdpowiedzUsuń