Składniki:
- 0,5 kg miodu
- 2 szklanki cukru (dałam 1,5)
- 250 g masła
- 1 kg mąki pszennej
- 3 jaja
- 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- 0,5 szklanki mleka
- 0,5 łyżeczki soli
- 2-3 torebki przyprawy do piernika (po 40 g w torebce)
1. Miód, cukier i masło podgrzewać stopniowo, mieszając od czasu do czasu, aż cukier się rozpuści. Ostudzić.
2. Do chłodnej masy dodawać na przemian jaja, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku i mąkę wymieszaną z przyprawą i solą. Ciasto starannie wyrobić i przełożyć do kamionkowego lub emaliowanego garnka.
3. Całość przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na 5-6 tygodni. Piec na tydzień przed świętami.
4. Pieczenie. Ciasto podzielić na 2-3 części, rozwałkować na grubość około 0,5 cm i piec w dużej blaszce w 180 stopniach przez 15-20 minut ( ja dzielę na 3 części i piekę w formie o wymiarach 38x23). Placki ochłodzić.
5. Ochłodzone blaty piernika przełożyć rozgrzanymi powidłami (można je wymieszać z bakaliami), przykryć arkuszem papieru i równomiernie obciążyć. Odstawić na ok. tydzień do skruszenia.
6. Piernik bardzo długo zachowuje świeżość wystarczy obwinąć go ściereczką lub folią aluminiową i trzymać w chłodnym miejscu. Ja swój dzielę na 3 części, tę przeznaczoną od razu do zjedzenia polewam czekoladą i ozdabiam bakaliami. Reszta, owinięta w folię, czeka na swoją kolej.
Smacznego!
(na podstawie tego przepisu)
____________________________________________________________________________________________
Piernik już leżakuje, więc w końcu, z pełną odpowiedzialnością, mogę napisać, że...
CORAZ BLIŻEJ ŚWIĘTA!
7 komentarze
To już ten czas, aby zarobić ciasto?
OdpowiedzUsuńEe chyba jeszcze troszkę.
5-6 tygodni leżakowania to minimum, spokojnie można piec piernik już teraz. Ja zawsze daję mu trochę więcej czasu.
Usuńmuszę koniecznie spróbować po powrocie do domu!
OdpowiedzUsuńchyba chcę już święta...
OdpowiedzUsuńNo ja na pewno :)
UsuńHmm... Nigdy nie piekłam piernika, chyba w tym roku spróbuję :)
OdpowiedzUsuńJa dzisiaj zagniotlam inedtyczne, tylko dalam smalec zamiast masla
OdpowiedzUsuń