sobota, 25 maja 2013

KREM Z ZIELONYCH SZPARAGÓW

Bardzo gęsty, delikatny krem. Można zmiksować całość lub odłożyć trochę szparagów do przybrania zupy. Jeśli chcemy nieco zaostrzyć smak zupy, warto dorzucić do niego trochę aromatycznego sera, ja użyłam pleśniowego lazura.

Składniki:
  • 1 kg zielonych szparagów 
  • 4 średnie ziemniaki 
  • 2 średnie cebule 
  • 100 ml oliwy
  • 1 i 1/2 litra bulionu warzywnego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • łyżka masła
  • śmietana 18% do podania
  • 50 g sera pleśniowego lub koziego (opcjonalnie)
Wykonanie:
  1. Szparagi oczyścić i połamać na małe kawałki. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na mniejsze kawałki.
  2.  Na rozgrzanej oliwie zeszklić posiekane cebule i czosnek, zalać wywarem warzywnym, dodać ziemniaki. Gotować ok. 20 min pod przykryciem, potem dodać szparagi. 
  3. Kiedy składniki będą miękkie, należy przelać całość do blendera i zmiksować na krem. Doprawić solą i pieprzem, dodać masło, można dodać ser. Krem podawać polany odrobiną śmietany.
Smacznego! 

(przepis ze strony Palce Lizać, z moimi modyfikacjami)

1 komentarz: