Składniki:
- 1 kg zielonych szparagów
- 4 średnie ziemniaki
- 2 średnie cebule
- 100 ml oliwy
- 1 i 1/2 litra bulionu warzywnego
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- łyżka masła
- śmietana 18% do podania
- 50 g sera pleśniowego lub koziego (opcjonalnie)
- Szparagi oczyścić i połamać na małe kawałki. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na mniejsze kawałki.
- Na rozgrzanej oliwie zeszklić posiekane cebule i czosnek, zalać wywarem warzywnym, dodać ziemniaki. Gotować ok. 20 min pod przykryciem, potem dodać szparagi.
- Kiedy składniki będą miękkie, należy przelać całość do blendera i zmiksować na krem. Doprawić solą i pieprzem, dodać masło, można dodać ser. Krem podawać polany odrobiną śmietany.
(przepis ze strony Palce Lizać, z moimi modyfikacjami)
1 komentarze
pychaa! kremy najlepsze na tę porę roku!
OdpowiedzUsuń