czwartek, 30 maja 2013

RAZOWE BUŁKI ZE SŁONECZNIKIEM


Bardzo proste w wykonaniu bułki. Ciasto jest bezproblemowe i bardzo łatwo się z nim pracuje. Jak to często bywa z drożdżowym pieczywem, wypiek ten jest najlepszy w dniu przyrządzenia (szczerze mówiąc, dłuższej przyszłości mu nie wróżę). 


Składniki (z podwójnej porcji wyszło mi 14 bułek)
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki pszennej razowej
  • 3/4 szklanki wody
  • 10 g świeżych drożdży (lub łyżeczka suszonych instant)
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • 2-3 łyżki pestek słonecznika
Wykonanie:
  1. Mąkę wymieszać z solą. Drożdże rozkruszyć do miseczki, wlać do nich łyżkę wody i dodać do mąki, następnie stopniowo wlewając oliwę i wodę zagnieść ciasto. Powinno się delikatnie kleić do rąk. Dodać 2 łyżki pestek słonecznika, wgnieść je w ciasto. Przełożyć do miski, delikatnie posmarować wierzch oliwą i zostawić na 30-40 minut do wyrastania.
  2. Z wyrośniętego ciasta formować bułeczki lub odrywać małe kawałki, obtaczać je w pestkach słonecznika i układać na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na ok. 30 minut.
  3. Piekarnik nagrzać do 230 st C.
  4. Wyrośnięte bułeczki wstawić do piekarnika, na dno piekarnika wsypując ok. 1/2 szklanki kostek lodu*.
  5. Piec ok. 12-15 minut. Jeśli słabo się rumienią (choć to są bułki z cyklu tych raczej bladych), można włączyć termoobieg (temp. 190 st C) i dopiekać ok. 5 minut. Ostudzić na kuchennej kratce.

Smacznego!

*Topiący się lód tworzy w piekarniku parę, dzięki której skórka na bułeczkach jest bardziej chrupiąca.
Kostki lodu wsypuję bezpośrednio na dno piekarnika, można też wstawić je do niego w żaroodpornym naczyniu.
Kostki lodu w żadnym razie nie mogą dotykać do bułeczek.


( przepis z Pracowni Wypieków)

3 komentarze:

  1. Wyglądają świetnie. Joasiu, robisz bardzo ładne zdjęcia ;) Zapraszam na chilicake.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm.. śniadanko z takimi bułeczkami to marzenie!

    OdpowiedzUsuń