środa, 22 maja 2013

ŻYTNIA TARTA Z RABARBAREM

Żytnia tarta o chrupiących, złotych brzegach posypanych cukrem trzcinowym. Nadzienie to, oprócz rabarbaru, świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy, z którego po upieczeniu tworzy się  niezwykle smaczny, gęsty, różowy syrop.  Tartę najlepiej podawać na ciepło.

Składniki:
  • 125 g masła
  • 150 g mąki żytniej chlebowej
  • 100 g mąki żytniej razowej
  • szczypta soli
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru białego
  • 1 jajko
  • 450 g rabarbaru, nieobranego
  • 60 g cukru trzcinowego Demerara + 2 łyżki do posypania
  • sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mleka
  • garść migdałów, z grubsza posiekanych
  1. Masło, mąki żytnie, jajko, sól, jajko, cukier biały i waniliowy umieścić na stolnicy. Całość posiekać nożem przez minutę, potem rękami krótko wyrobić gładkie ciasto odchodzące od ręki. Ciasto wstawić do lodówki na min. 20 minut.
  2. Z pomarańczy wycisnąć sok, dodać do niego 60 g cukru trzcinowego, mąkę ziemniaczaną. Rabarbar pokroić na 2-3 cm kawałki i wrzucić do pomarańczowej mieszanki.
  3. Ciasto wyciągnąć z lodówki, rozwałkować na okrąg o średnicy ok. 30 cm. Na środek ciasta ułożyć rabarbar, zostawiając 3 cm wolnych brzegów. Brzegi ciasta zawinąć do środka, sklejając je bo bokach, posmarować je mlekiem, i posypać pozostałym cukrem trzcinowym. Całość posypać migdałami.
  4. Tartę piec w 180 stopniach przez 40 minut. Najlepiej smakuje świeża, jeszcze ciepła.
  5. Smacznego!




3 komentarze:

  1. Robiłam kiedyś podobną, ale ze śliwkami. Jest przepyszna w swojej prostocie :) A i zdjęcie - bardzo urokliwe.

    OdpowiedzUsuń
  2. Szalenie mi sie podobaja takie rustykalne tarty. No a rabarbar uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam!
    Ps: a jaką ładny masz nagłówek i tło na blogu!:)))
    Świetne!

    OdpowiedzUsuń