wtorek, 19 listopada 2013

PEŁNOZIARNISTE MARCHEWKOWE PANCAKES Z NAJZDROWSZYM SOSEM CZEKOLADOWYM

Już wcześniej kilka razy próbowałam dodawać warzywa do smażonych placuszków, ale zawsze wychodziły gumowate i nie wyglądały zachęcająco. Od wczoraj wiem, że sęk tkwi w starciu marchewki na małych oczkach i odciśnięciu jej z nadmiaru soku. Wtedy pancakes są puszyste i delikatnie. Placuszki polałam niebiańsko kremowym sosem czekoladowym z awokado, który jest chyba najzdrowszą czekoladową rzeczą, jaką do tej pory jadłam. 
Składniki (ok. 7 sztuk):
na pancakes
  • 1/2 szklanki marchewki startej na małych oczkach i odciśniętej z soku
  • 5 łyżek mąki pełnoziarnistej
  • 3 łyżki otrębów owsianych
  • 2 jajka, żółtka odzielone od białek
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyzeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek mleka
na sos czekoladowy:
  • 1 małe awokado
  • 1 łyżka mleka
  • 3 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
  • cukier/miód 
A tak powinna wyglądać Wasza marchewka
Wykonanie:
  1. Białka umieścić w misce lub kubku, resztę składników na pancakes wymieszać. Białka ubić delikatnie trzepaczką ok. 1 minuty, aż zaczną się pienić, wmieszać delikatnie do ciasta.
  2. Placuszki smażyć na patelni zwilżonej olejem na małym ogniu. Gdy jesteśmy pewni, że w środku są usmażone, możemy podkręcić ogień i przyrumienić je nieco.
  3. Składniki sosu czekoladowego zmiksować blenderem na gładką masę. Jeśli krem będzie za gęsty, dodać odrobinę więcej mleka.
  4. Pancakes podawać z sosem czekoladowym i owocami, u mnie padło na banany
Smacznego!




2 komentarze:

  1. wygląda OBŁĘDNIE<3
    http://lubieessc.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam te marchewkowe ! samo zdrowie :) i pyszny pomysł na krem ;D

    OdpowiedzUsuń