PEŁNOZIARNISTE MARCHEWKOWE PANCAKES Z NAJZDROWSZYM SOSEM CZEKOLADOWYM
By Joanna Genderka - 09:05
Już wcześniej kilka razy próbowałam dodawać warzywa do smażonych placuszków, ale zawsze wychodziły gumowate i nie wyglądały zachęcająco. Od wczoraj wiem, że sęk tkwi w starciu marchewki na małych oczkach i odciśnięciu jej z nadmiaru soku. Wtedy pancakes są puszyste i delikatnie. Placuszki polałam niebiańsko kremowym sosem czekoladowym z awokado, który jest chyba najzdrowszą czekoladową rzeczą, jaką do tej pory jadłam.
Składniki (ok. 7 sztuk):na pancakes
- 1/2 szklanki marchewki startej na małych oczkach i odciśniętej z soku
- 5 łyżek mąki pełnoziarnistej
- 3 łyżki otrębów owsianych
- 2 jajka, żółtka odzielone od białek
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 1/3 łyzeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 łyżek mleka
- 1 małe awokado
- 1 łyżka mleka
- 3 łyżki kakao
- 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
- cukier/miód
A tak powinna wyglądać Wasza marchewka
Wykonanie:
- Białka umieścić w misce lub kubku, resztę składników na pancakes wymieszać. Białka ubić delikatnie trzepaczką ok. 1 minuty, aż zaczną się pienić, wmieszać delikatnie do ciasta.
- Placuszki smażyć na patelni zwilżonej olejem na małym ogniu. Gdy jesteśmy pewni, że w środku są usmażone, możemy podkręcić ogień i przyrumienić je nieco.
- Składniki sosu czekoladowego zmiksować blenderem na gładką masę. Jeśli krem będzie za gęsty, dodać odrobinę więcej mleka.
- Pancakes podawać z sosem czekoladowym i owocami, u mnie padło na banany
2 komentarze
wygląda OBŁĘDNIE<3
OdpowiedzUsuńhttp://lubieessc.blogspot.com/
uwielbiam te marchewkowe ! samo zdrowie :) i pyszny pomysł na krem ;D
OdpowiedzUsuń