czwartek, 7 listopada 2013

ZUPA KREM Z BROKUŁA I CIECIERZYCY

Kolejny garnek z ciecierzycą stoi w kuchni i czeka na przyrządzenie hummusu, który 'chodzi za mną' już od tygodnia. Problem w tym, że w żadnym  sklepie nie mogę dostać sezamu. Za każdy razem, gdy pytam ekspedientki o to, czy mają w sklepie ten produkt, te patrzą na mnie zdziwione, jakbym szukała czegoś tak niecodziennego jak np. pasta z suszonych krewetek. 
A z ugotowaną ciecierzycą trzeba coś zrobić i tym razem padło na zupę krem. Sama zupa w smaku jest dość delikatna, dlatego koniecznie trzeba podawać ją szczodrze obsypaną serem i kiełbasą o wyrazistym smaku. W moim przypadku był to kozi ser i chorizo, w spolszczonej wersji użyłabym np. sera bursztyn i kiełbasy jałowcowej lub z tej czosnkiem niedźwiedzim.

Składniki:
  • 1 brokuł, różyczki i łodyga pokrojone na mniejsze kawałki
  • 2 cebule, pokrojone w pióra
  • 3 ząbki czosnku, obrane i pokrojone w ćwiartki
  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
  • 2 łyżki śmietankowego serka kanapkowego
  • 1 łyżeczka masła
  • pęczek pietruszki
  • szczypior
  • sól, pieprz
  • ser kozi
  • plasterki chorizo, podsmażone na suchej patelni
Wykonanie:
  1. W garnku umieściś brokuła, cebulę, czosnek, pietruszkę, ciecierzycę, zalać 2 szklankami wody. Całość gotować na średnim ogniu aż brokuł będzie miękki, a ciecierzyca zacznie się rozpadać (ok. 0,5 h). 
  2. Po 10 minutach, gdy zupa nieco ostygnie, dodać do niej serek kanapkowy i masło, po czym zmiksować.
  3. Zupę posolić i popieprzyć do smaku. Podawać ciepłą, z chorizo, obficie posypaną szczypiorem, kozim serem, w towarzystwie chleba.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz