Składniki:
- 4 średnie marchewki, starte na tarce o grubych oczkach
- 1 średnia cukinia, starta na tarce o dużych oczkach
- 1 woreczek kaszy jęczmiennej, ugotowanej
- 1/2 szklanki mąki owsianej
- 1/2 szklanki otrębów pszennych
- 1/3 bułki tartej
- 3 jaja
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 3 łyżki pestek słonecznika
- 1/2 łyżeczki wędzonej ostrej papryki "La Chinata"
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- olej do smażenia
- Starte marchewki i cukinię umieścić na sitku na min. 30 minut, by puściły nieco wody, odcisnąć. Wszystkie składniki wymieszać, uformować burgery i smażyć na oleju, na średnim ogniu, ok. 5 minut z każdej strony.
- Podawać ciepłe w bułce, z ulubionymi dodatkami.
1 komentarze
Lubię takie vege burgery :)
OdpowiedzUsuń