środa, 19 lutego 2014

BURGERY Z KASZY JĘCZMIENNEJ, MARCHEWKI I CUKINII


Muszę przyznać, że do wegeburgerów mam dużą słabość. To chyba dlatego, że wystarczy jedynie wszytko wymieszać, usmażyć lub upiec, włożyć do bułki razem z ulubionymi dodatkami, by za chwilę móc delektować się niebanalnym obiadem. Ja podałam je z fetą, rukolą, konfiturą z czerwonej cebuli, ogórkiem kozackim i surowym zielonym, szalotką oraz kiełkami rzodkiewki.



Składniki:
  • 4 średnie marchewki, starte na tarce o grubych oczkach
  • 1 średnia cukinia, starta na tarce o dużych oczkach
  • 1 woreczek kaszy jęczmiennej, ugotowanej
  • 1/2 szklanki mąki owsianej
  • 1/2 szklanki otrębów pszennych
  • 1/3 bułki tartej
  • 3 jaja
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 3 łyżki pestek słonecznika
  • 1/2 łyżeczki wędzonej ostrej papryki "La Chinata"
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • olej do smażenia
Wykonanie:
  1. Starte marchewki i cukinię umieścić na sitku na min. 30 minut, by puściły nieco wody, odcisnąć. Wszystkie składniki wymieszać, uformować burgery i smażyć na oleju, na średnim ogniu, ok. 5 minut z każdej strony.
  2. Podawać ciepłe w bułce, z ulubionymi dodatkami. 
Smacznego!

1 komentarz: