Składniki:
- 1,5 szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka orzechów włoskich
- 1 szklanka daktyli, namoczonych przez min. 2 godziny w zimnej wodzie
- 3 czubate łyżki masła orzechowego
- 3 łyżki miodu
- opcjonalnie: suszone owoce, kawałki czekolady, migdały
- Daktyle odcedzić i zmiksować blenderem na gładką masę. Płatki owsiane uprażyć na suchej patelni, aż się zezłocą i zaczną pachnieć.
- Miód i masło orzechowe podgrzać na małym ogniu, by się połączyły.
- Wszystkie składniki wymieszać razem, włożyć do formy* wyłożonej papierem do pieczenia i chłodzić w lodówce min. 2 h.
- Gdy będą gotowe, pokroić ostrym nożem na kawałki. Wybornie smakują z ciepłym mlekiem lub kakao.
4 komentarze
ten pomysł na batoniki podoba mi się, nawet bardzooo :) moje smaki! są świetne ! :)
OdpowiedzUsuńmarzy mi się właśnie teraz taki batonik :) pyszności!
OdpowiedzUsuńSuper pomysł takie zdrowe batoniki bez pieczenia ;)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie batoniki. Idealne jako mała przekąska w ciągu dnia, nawet w podróży. Zdrowe słodkości :)
OdpowiedzUsuń