niedziela, 2 lutego 2014

OWSIANE BATONY PODWÓJNIE ORZECHOWE


Świetne jako śniadanie w biegu lub po prostu do maczania w gorącym kakao. Są bardziej orzechowe od samych orzechów. Naprawdę trudno było mi się od nich oderwać... Dobrym pomysłem byłby dodatek suszonej żurawiny, której kwaskowatość przełamie słodycz batonów. Zważywszy na moją słabość do masła orzechowego, z pewnością wkrótce przyrządzę je znowu, z innymi dodatkami.

Składniki:
  • 1,5 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 1 szklanka daktyli, namoczonych przez min. 2 godziny w zimnej wodzie
  • 3 czubate łyżki masła orzechowego
  • 3 łyżki miodu
  • opcjonalnie: suszone owoce, kawałki czekolady, migdały
Wykonanie:
  1. Daktyle odcedzić i zmiksować blenderem na gładką masę. Płatki owsiane uprażyć na suchej patelni, aż się zezłocą i zaczną pachnieć.
  2. Miód i masło orzechowe podgrzać na małym ogniu, by się połączyły.
  3. Wszystkie składniki wymieszać razem, włożyć do formy* wyłożonej papierem do pieczenia i chłodzić w lodówce min. 2 h.
  4. Gdy będą gotowe, pokroić ostrym nożem na kawałki. Wybornie smakują z ciepłym mlekiem lub kakao.
*wymiary mojej formy to 20x20 cm
Smacznego!

4 komentarze:

  1. ten pomysł na batoniki podoba mi się, nawet bardzooo :) moje smaki! są świetne ! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. marzy mi się właśnie teraz taki batonik :) pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  3. Super pomysł takie zdrowe batoniki bez pieczenia ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię takie batoniki. Idealne jako mała przekąska w ciągu dnia, nawet w podróży. Zdrowe słodkości :)

    OdpowiedzUsuń