piątek, 31 stycznia 2014

DOMOWE TORTILLE Z PICO DE GALLO I PASTĄ Z FASOLI


To moje pierwsze podejście do kuchni meksykańskiej i czuję, że nie ostatnie. Jak na razie jestem zachwycona. Jest tak, jak lubię -  kolorowo, pikantnie i to wszystko małym nakładem pracy.
Pico de gallo to bardzo popularna salsa, którą w kuchni meksykańskiej można podawać do wszystkiego. Ja serwowałam ją z pszenną tortillą i pastą z fasoli. Nadzienie jest bardzo proste w wykonaniu, wystarczy wszystko posiekać i zmiksować. Jedynie przygotowaniu tortilli trzeba poświęcić dłuższą chwilę, ale nie martwcie się, pszenne ciasto jest skore do pracy i bardzo łatwo się je wyrabia i wałkuje.
Zagorzali mięsożercy mogą zawinąć w środek również przesmażoną pierś kurczaka lub pieczoną wieprzowinę, ale danie i bez tego jest sycące.
Najprościej po prostu umieścić w miseczkach wybrane dodatki, by każdy nadział swoją tortillę dokładnie tym, na co ma ochotę. :-)

Składniki (ok. 6 sztuk):
pico de gallo aka salsa fresca:
  • 3 średnie, dojrzałe pomidory
  • 1/2 cebuli czerwonej
  • 1/2 pęczka kolendry
  • 1 zielona papryczka chilli (najlepiej jalapeno)
  • 1 limonka
  • sól
pasta z fasoli:
  • 1 puszka lub szklanka ugotowanej czarnej fasoli, odsączonej (zastąpiłam czerwoną)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 pęczka kolendry
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
tortille:
  • 300 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 250 ml mleka
  • 2 łyżki oleju
do podania:
  • kwaśna śmietana
  • fasola
  • wiórki marchewki
Wykonanie:
  1. Na samym początku przygotuj salsę. Wszystkie składniki posiekać drobno, przełożyć do miski, wycisnąć sok z limonki, doprawić solą i dobrze wymieszać. Schować do lodówki, aby aromaty mogły się przeniknąć.Przed podaniem doprowadzić do temperatury pokojowej.
  2. Teraz pora na pastę z fasoli. Wszystkie składniki na pastę umieścić w blenderze i zmiksować na gładką masę. Gdyby masa była zbyt sucha, dolać troszkę wody. Zmieloną pastę wstawić na chwilę do lodówki, aby smaki się przegryzły.
  3. Teraz  czas na tortille.  W misce połączyć mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wlać mleko oraz olej i wyrobić rękami. Kiedy ciasto uformuje się w lepką kulę,  przełożyć ją na oprószony mąką blat  i zagniatać 5 minut.  Im ciasto dłużej zagniatane, tym mniej lepiące, więc na początku nie należy dodawać za dużo mąki. Ciasto przełożyć do nasmarowanej olejem miski i odstawić na 20 minut. 
  4. Dużą patelnię do smażenia beztłuszczowego postawić na ogniu nieco silniejszym niż średni. Ciasto podzielić na 6 kulek, blat i wałek oprószyć mąką. Rozwałkować kulki na okręgi o grubości 2 mm. Wrzucać na patelnię i smażyć około minuty z każdej strony, aż się przyrumienią. Jeśli tortille nie są serwowane od razu, zawinąć je w folię aluminiową i do czasu podania trzymać w piekarniku.
  5. Każdą tortillę posmarować pastą z fasoli, posypać fasolą, wiórkami z marchewki i odsączonym na łyżce pico de gallo. Całość zwieńczyć kleksem z kwaśnej śmietany.
Smacznego!
( przepis na salsę i pastę pochodzi z bloga gotuje, bo lubi, zaś przepis na tortillę z książki Rachel Khoo "Mała Paryska Kuchnia")



1 komentarz:

  1. Bardzo lubię meksykańskie jedzenie, szkoda tylko że pomidory o tej porze roku smakują jak woda :(

    OdpowiedzUsuń