DOMOWE TORTILLE Z PICO DE GALLO I PASTĄ Z FASOLI
By Joanna Genderka - 09:02
To moje pierwsze podejście do kuchni meksykańskiej i czuję, że nie ostatnie. Jak na razie jestem zachwycona. Jest tak, jak lubię - kolorowo, pikantnie i to wszystko małym nakładem pracy.
Pico de gallo to bardzo popularna salsa, którą w kuchni meksykańskiej można podawać do wszystkiego. Ja serwowałam ją z pszenną tortillą i pastą z fasoli. Nadzienie jest bardzo proste w wykonaniu, wystarczy wszystko posiekać i zmiksować. Jedynie przygotowaniu tortilli trzeba poświęcić dłuższą chwilę, ale nie martwcie się, pszenne ciasto jest skore do pracy i bardzo łatwo się je wyrabia i wałkuje.
Zagorzali mięsożercy mogą zawinąć w środek również przesmażoną pierś kurczaka lub pieczoną wieprzowinę, ale danie i bez tego jest sycące.
Najprościej po prostu umieścić w miseczkach wybrane dodatki, by każdy nadział swoją tortillę dokładnie tym, na co ma ochotę. :-)
pico de gallo aka salsa fresca:
- 3 średnie, dojrzałe pomidory
- 1/2 cebuli czerwonej
- 1/2 pęczka kolendry
- 1 zielona papryczka chilli (najlepiej jalapeno)
- 1 limonka
- sól
- 1 puszka lub szklanka ugotowanej czarnej fasoli, odsączonej (zastąpiłam czerwoną)
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 1/2 pęczka kolendry
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
- 300 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 250 ml mleka
- 2 łyżki oleju
- kwaśna śmietana
- fasola
- wiórki marchewki
- Na samym początku przygotuj salsę. Wszystkie składniki posiekać drobno, przełożyć do miski, wycisnąć sok z limonki, doprawić solą i dobrze wymieszać. Schować do lodówki, aby aromaty mogły się przeniknąć.Przed podaniem doprowadzić do temperatury pokojowej.
- Teraz pora na pastę z fasoli. Wszystkie składniki na pastę umieścić w blenderze i zmiksować na gładką masę. Gdyby masa była zbyt sucha, dolać troszkę wody. Zmieloną pastę wstawić na chwilę do lodówki, aby smaki się przegryzły.
- Teraz czas na tortille. W misce połączyć mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wlać mleko oraz olej i wyrobić rękami. Kiedy ciasto uformuje się w lepką kulę, przełożyć ją na oprószony mąką blat i zagniatać 5 minut. Im ciasto dłużej zagniatane, tym mniej lepiące, więc na początku nie należy dodawać za dużo mąki. Ciasto przełożyć do nasmarowanej olejem miski i odstawić na 20 minut.
- Dużą patelnię do smażenia beztłuszczowego postawić na ogniu nieco silniejszym niż średni. Ciasto podzielić na 6 kulek, blat i wałek oprószyć mąką. Rozwałkować kulki na okręgi o grubości 2 mm. Wrzucać na patelnię i smażyć około minuty z każdej strony, aż się przyrumienią. Jeśli tortille nie są serwowane od razu, zawinąć je w folię aluminiową i do czasu podania trzymać w piekarniku.
- Każdą tortillę posmarować pastą z fasoli, posypać fasolą, wiórkami z marchewki i odsączonym na łyżce pico de gallo. Całość zwieńczyć kleksem z kwaśnej śmietany.
( przepis na salsę i pastę pochodzi z bloga gotuje, bo lubi, zaś przepis na tortillę z książki Rachel Khoo "Mała Paryska Kuchnia")
1 komentarze
Bardzo lubię meksykańskie jedzenie, szkoda tylko że pomidory o tej porze roku smakują jak woda :(
OdpowiedzUsuń