wtorek, 28 stycznia 2014

ŁATWE CURRY Z KALAFIOREM I CZERWONĄ SOCZEWICĄ


Łatwy sos curry z ogólnie dostępnych w polskich sklepach składników. Pastę curry można kupić w "Kuchniach Świata" lub podczas tygodnia kuchni azjatyckiej w Lidlu. W ostateczności, możecie użyć przyprawy curry w proszku, jednak danie będzie wtedy nieco mniej aromatyczne. Dobrym pomysłem jest zastąpienie części wody mlekiem kokosowym, następnym razem z pewnością tak zrobię.

Składniki:
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 8 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę
  • 2 łyżki świeżego imbiru, startego
  • 2 łyżki oleju
  • 3 czubate łyżki czerwonej pasty curry*
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 3 szklanki warzywnego bulionu + 3 szklanki wody
  • 2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 kalafior, pokrojony na dość małe kawałki (użyłam mrożonego)
  • dżem mango lub morelowy i pietruszka lub kolendra do podania
Wykonanie:
  1. Przesmażyć cebulę, czosnek i imbir na oleju przez ok. 3 minuty. Dodać pastę curry, kurkumę i mieszać kolejną minutę. Wlać bulion, wodę, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. 
  2. Wrzucić soczewicę, zmniejszyć ogień i dusić całość 20-30 minut, mieszając co jakiś czas.
  3. Kiedy soczewica jest prawie gotowa, dodać kalafior. Garnek przykryć i dusić kolejne 5-10 minut, aż kalafior będzie delikatnie chrupiący. Posolić.
  4. Gotowy sos curry podawać z ryżem jaśminowym, dżemem i pietruszką.
* w ostateczności można zastąpić przyprawą curry w proszku
    Smacznego!
    (przepis pochodzi ze strony pinchofyum.com)


    2 komentarze:

    1. Robiłam kiedyś coś podobnego. Było całkiem smaczne :) A czerwoną pastę curry można znaleźć w każdym większym supermarkecie :)

      OdpowiedzUsuń
    2. Kolejny przepis z Twojego bloga do wypróbowania. :)

      OdpowiedzUsuń