ŁATWE CURRY Z KALAFIOREM I CZERWONĄ SOCZEWICĄ
By Joanna Genderka - 09:55
Łatwy sos curry z ogólnie dostępnych w polskich sklepach składników. Pastę curry można kupić w "Kuchniach Świata" lub podczas tygodnia kuchni azjatyckiej w Lidlu. W ostateczności, możecie użyć przyprawy curry w proszku, jednak danie będzie wtedy nieco mniej aromatyczne. Dobrym pomysłem jest zastąpienie części wody mlekiem kokosowym, następnym razem z pewnością tak zrobię.
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 8 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę
- 2 łyżki świeżego imbiru, startego
- 2 łyżki oleju
- 3 czubate łyżki czerwonej pasty curry*
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 3 szklanki warzywnego bulionu + 3 szklanki wody
- 2 szklanki czerwonej soczewicy
- 1 kalafior, pokrojony na dość małe kawałki (użyłam mrożonego)
- dżem mango lub morelowy i pietruszka lub kolendra do podania
- Przesmażyć cebulę, czosnek i imbir na oleju przez ok. 3 minuty. Dodać pastę curry, kurkumę i mieszać kolejną minutę. Wlać bulion, wodę, wymieszać i doprowadzić do wrzenia.
- Wrzucić soczewicę, zmniejszyć ogień i dusić całość 20-30 minut, mieszając co jakiś czas.
- Kiedy soczewica jest prawie gotowa, dodać kalafior. Garnek przykryć i dusić kolejne 5-10 minut, aż kalafior będzie delikatnie chrupiący. Posolić.
- Gotowy sos curry podawać z ryżem jaśminowym, dżemem i pietruszką.
* w ostateczności można zastąpić przyprawą curry w proszku
(przepis pochodzi ze strony pinchofyum.com)
2 komentarze
Robiłam kiedyś coś podobnego. Było całkiem smaczne :) A czerwoną pastę curry można znaleźć w każdym większym supermarkecie :)
OdpowiedzUsuńKolejny przepis z Twojego bloga do wypróbowania. :)
OdpowiedzUsuń