SERNIK Z MASŁEM ORZECHOWYM I CZEKOLADĄ

By Joanna Genderka - 08:30


Sernik marzeń wszystkich wyznawców masła orzechowego i czekolady. Czekoladowy spód z solonymi orzeszkami ziemnymi, na to mocno kremowa masa serowa z całym mnóstwem masła orzechowego, a całość wieńczy gruba warstwa czekoladowej polewy.
To słodycz z rodzaju tych totalnych, już jeden mały kawałek nasyci i wystarczy do pełnej afirmacji słodkiego spełnienia. Szczerze mówiąc, to przed pieczeniem go dzień w dzień powstrzymuje mnie jedynie jego kaloryczność, ale jak wiadomo, od święta można sobie pozwolić.
Ów sernik przygotowałam na imprezę rodzinną. Po rozkrojeniu dla każdego po kawałku został ostatni, którego nikt nie odważył się zjeść w całości, tylko powoli, łyżka po łyżce, wszyscy wyjadali go prosto z dużego talerza. Bardzo polecam!

Składniki na spód:

  • 200 g ciastek digestive
  • 50 g solonych orzeszków ziemnych
  • 100 g gorzkich drobinek czekoladowych (chocolate chips) lub posiekanej gorzkiej czekolady
  • 50 g masła, w temperaturze pokojowej

Składniki na masę serową:
  • 500 g sera twarogowego zmielonego przynajmniej dwukrotnie lub sera kremowego typu Philadelphia
  •  3 jajka
  •  3 żółtka
  •  200 g drobnego cukru (dałam 150 g)
  •  125 ml gęstej kwaśnej śmietany (przynajmniej 18%)
  •  250 g gładkiego masła orzechowego
Składniki na polewę:

  • 250 ml kwaśnej gęstej śmietany (przynajmniej 18%)
  • 100 g gorzkich drobinek czekoladowych (chocolate chips) lub posiekanej gorzkiej czekolady
  • 30 g brązowego cukru

Wykonanie:
  1. Wszystkie składniki umieścić w malakserze i zmiksować na masę o strukturze mokrego piasku. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki). Masę ciasteczkową wyłożyć na dno i boki tortownicy (do połowy wysokości), wyrównać. Odłożyć do lodówki do czasu przygotowania masy serowej.
  2. Wszystkie składniki na masę serową umieścić w mikserze bądź w malakserze i zmiksować na gładką masę. Wylać na spód z ciastek. Piec w temperaturze 170ºC przez około 50 minut, do momentu, gdy sernik będzie ścięty i wypieczony z wierzchu. W międzyczasie przygotować polewę na wierzch.
  3. Wszystkie składniki na polewę umieścić w małym garnuszku. Lekko podgrzewać, do roztopienia i połączenia się składników, cały czas mieszając. Gotową polewę natychmiast zdjąć z palnika. 
  4. Wyjąć upieczony sernik z piekarnika, równo i delikatnie rozprowadzić po jego wierzchu polewę czekoladową, włożyć ponownie do piekarnika na 10 minut, na dalsze pieczenie. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, sernik studzić w lekko uchylonym piekarniku. Sernik wyjąć z piekarnika, schłodzić przez noc w lodówce.
Smacznego!
(przepis pochodzi z książki "Kuchnia. Przepisy z serca domu" Nigelli Lawson)








  • udostępnij:

może ci się spodobać

7 komentarze

  1. Zabieram sie za ten sernik juz sama nie wiem od jak dawna! Wyglada tak pysznie, ze chyba wreszcie bede musiala sie zmobilizowac! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja czekałam z jego przyrządzeniem chyba z rok. Nie popełniaj mojego błędu i zabieraj się za pieczenie, bo sernik jest naprawdę niesamowity! :-)

      Usuń
  2. Od bardzo dawna chodzi za mną taki orzechowy sernik! Muszę w końcu zrobić. Twój wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeżeli z masłem orzechowym to ja porywam ! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Musi być pysznie słodki z takim masłem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. o, wow! otoczony taką rozpustną warstwą czekolady musi smakować obłędnie pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń