SYLWESTROWE TRUFLE CZEKOLADOWO-KAWOWE Z SERKA MASCARPONE
By Joanna Genderka - 11:46
W tym roku Sylwestra spędziłam kameralnie, co szczerze mówiąc mi odpowiadało. Nie uważam 31. grudnia za jakiś nadzwyczajny dzień, mogłabym się z łatwością obejść bez tego wielkiego odliczania i szampanów. Dla mnie to po prostu możliwość spędzenia wieczoru w doborowym towarzystwie, przy lampce wina i dobrym jedzeniu.
Sylwestrowe trufle na pewno zasmakują wielbicielom wytrawnych słodyczy, bowiem nie są bardzo słodkie. Jeśli wolicie słodsze desery, polejcie gotowe trufle mleczną czekoladą (ja swoje obtoczyłam w mieszance kakao i kawy).
Sylwestrowe trufle na pewno zasmakują wielbicielom wytrawnych słodyczy, bowiem nie są bardzo słodkie. Jeśli wolicie słodsze desery, polejcie gotowe trufle mleczną czekoladą (ja swoje obtoczyłam w mieszance kakao i kawy).
Składniki na około 20 sztuk:
- 150 g gorzkiej czekolady
- 250 g serka mascarpone
- 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej, rozpuszczonej w 1 łyżce gorącej wody i wystudzonej
- 1 łyżka likieru kawowego
- 1 szklanka zmielonych migdałów (lub orzechów laskowych), bez skórki
- Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej (nad parą wodną). Lekko przestudzić.
- Serek mascarpone bardzo krótko wymieszać, tylko do lekkiego napuszenia (kilka sekund). Dodać wystudzoną kawę, likier, wymieszać.
- Do masy serowej dodać lekko przestudzoną czekoladę i krótko wymieszać, tylko do połączenia się składników. Wsypać migdały i całość wymieszać.
- Masę umieścić w miseczce, przykryć folią spożywczą, schłodzić w lodówce do czasu, aż z masy będzie można formować trufelki.
- Gotowe trufle obtoczyć w kakao wymieszanym z sypką kawą lub polać ulubiona czekoladą.
(bazowałam na przepisie z Moich Wypieków)
1 komentarze
Pyszne musiały być te trufelki :)
OdpowiedzUsuń