niedziela, 12 stycznia 2014

CIASTO UCIERANE ZE ŚLIWKAMI I DAKTYLAMI


Mamy styczeń, czyli teoretycznie sam środek srogiej zimy. Powinnam mieć teraz ochotę na ciasta miodowe, raczej ciężkie. Jednak na zewnątrz jest 6 stopni i rosną stokrotki (!), nie dziwota więc, że ciągnie mnie bardziej ku wypiekom owocowym.
Postanowiłam zacząć korzystać z owoców, które zamroziłam latem. W zamrażalniku piętrzą się truskawki, 
śliwki inne sezonowe słodkości, cierpliwie czekając na swoją kolej.
Ciasto jest b. miękkie, z chrupiącą, przyrumienioną skórką. Ośmielę się napisać, idealne ciasto ucierane.
Jedynym  minusem jest fakt, że wyszło go dość mało. Jako że lubię ciasta wyższe, następnym razem 
powiększę ilość składników lub upiekę je w mniejszej blaszce.
Ciasto można posypać kruszonką*, jednak ja z niej zrezygnowałam.


Składniki:
  • 200 g masła
  • szczypta soli
  • 160 g drobnego cukru do wypieków
  • 4 duże jajka
  • 200 g mąki pszennej
  • 40 g mąki ziemniaczanej lub 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 600 g dowolnych owoców (np. śliwek)*
  • garść daktyli (opcjonalnie)
Wykonanie:
  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia - przesiać, odłożyć.
  2. W misie miksera utrzeć masło, na jasną i puszystą masę. Dodawać cukier, szczyptę soli, dalej ucierając. Wbijać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Dodać przesiane składniki suche i wymieszać szpatułką, do połączenia się składników.
  3. Blachę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Na ciasto wyłożyć owoce, rozcięciami ku górze, posypać pokrojonymi daktylami. Piec w temperaturze 175ºC przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka.
  4. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
* Kruszonkę przygotować z 150 g mąki, 100 g masła, schłodzonego i 50 g cukru pudru. Wszystkie składniki  szybko posiekać, następnie rozetrzeć między palcami na kruszonkę. Posypać nią ciasto przed włożeniem do piekarnika.

Smacznego!
(Przepis pochodzi z książki "Ciasta, ciastka i takie tam" Agaty Królak) 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz