Buraki kojarzone są przez wielu jako mało apetyczna papka, barwiąca wszystko na talerzu. Dziś z tych purpurowych korzeni możemy przyrządzić coś zupełnie innego- np. burgery, jednak w głowie mając to samo, co nasze mamy i babcie, czyli zdrowie.
To pospolite warzywo to arcyzdrowa rzecz. Pożytecznych właściwości ma mnóstwo, np.
-dzięki zawartości kwasu foliowego stymuluje dobry nastrój
-ma właściwości krwiotwórcze i zapobiega anemii
-posiada właściwości oczyszczające krew
-pomaga w wydalaniu kwasu moczowego z organizmu
- jest bardzo pomocny przy złej przemianie materii
i wiele, wiele innych, o których wcześniej nie miałam pojęcia! Nie pozostaje więc nic innego, jak zabranie się za obieranie buraków i przygotowanie ich w najsmaczniejszej formie.
Buraczane burgery zawierają kasze i mnóstwo ziaren. Przypadło mi do gustu szczególnie to, że są lekko pikantne. Ja zjadłam je na obiad, z roszponką, surówką z marchewki, czerwoną cebulą i sosem czosnkowym z kaparami, ale sprawdzą się również jako drugie śniadanie.
Składniki: (ok. 15 burgerów średniej wielkości):
- 2 szklanki startych na grubym oczku surowych buraków (240g)
- 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (bulguru lub komosy ryżowej) (300g)
- 1 szklanka uprażonych nasion słonecznika (130g)
- 1/2 szklanki uprażonych nasion sezamu (120g)
- 1/2 szklanki posiekanej cebuli (80g)
- 1/2 szklanki bułki tartej (60g)
- 1/4 szklanki oleju (60ml)
- 3-4 łyżki mąki pełnoziarnistej
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 4 posiekane ząbki czosnku
- 0,5-1 łyżeczki pieprzu cayenne
- 2-3 łyżki sosu sojowego
- sól do smaku
- Nastawić piekarnik na 180°C. Wszystkie składniki wsypać do dużej miski i dokładnie mieszać, na końcu wyrobić dokładnie ręką. (Masa będzie nam lekko barwić ręce, jeśli chcemy tego uniknąć, należy założyć jednorazowe gumowe rękawiczki)
- Jeśli masa jest zbyt mokra i rozpada się, dodać więcej kaszy/bułki tartej/mąki.Uformować kotleciki wybranej wielkości i ułożyć na blasze wyłożonej papierem.
- Piec ok 25 minut. (w połowie pieczenia przewrócić je na drugą stronę)
- Podawać je same, z ulubionymi surówkami lub w bułce z dodatkami i ulubionym sosem.
Smacznego!
2 komentarze
Super pomysł !!!!
OdpowiedzUsuńMasz rację :)
Usuń