sobota, 25 stycznia 2014

WEGAŃSKIE PIECZONE BURGERY Z BURAKÓW, KASZY I ZIAREN


Buraki kojarzone są przez wielu jako mało apetyczna papka, barwiąca wszystko na talerzu. Dziś z tych purpurowych korzeni możemy przyrządzić coś zupełnie innego- np. burgery, jednak w głowie mając to samo, co nasze mamy i babcie, czyli zdrowie.
To pospolite warzywo to arcyzdrowa rzecz.  Pożytecznych właściwości ma mnóstwo, np.
-dzięki zawartości kwasu foliowego stymuluje dobry nastrój
-ma właściwości krwiotwórcze i zapobiega anemii
-posiada właściwości oczyszczające krew
-pomaga w wydalaniu kwasu moczowego z organizmu
- jest bardzo pomocny przy złej przemianie materii
i wiele, wiele innych, o których wcześniej nie miałam pojęcia! Nie pozostaje więc nic innego, jak zabranie się za obieranie buraków i przygotowanie ich w najsmaczniejszej formie.
Buraczane burgery zawierają kasze i mnóstwo ziaren. Przypadło mi do gustu szczególnie to, że są lekko pikantne. Ja zjadłam je na obiad, z roszponką, surówką z marchewki, czerwoną cebulą i sosem czosnkowym z kaparami, ale sprawdzą się również jako drugie śniadanie.


Składniki: (ok. 15 burgerów średniej wielkości):

  • 2  szklanki startych na grubym oczku surowych buraków (240g) 
  • 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (bulguru lub komosy ryżowej) (300g)
  • 1 szklanka uprażonych nasion słonecznika (130g)
  • 1/2 szklanki uprażonych nasion sezamu (120g)
  • 1/2 szklanki posiekanej cebuli (80g)
  • 1/2 szklanki bułki tartej (60g)
  • 1/4 szklanki oleju (60ml)
  • 3-4 łyżki mąki pełnoziarnistej
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 
  • 4 posiekane ząbki czosnku 
  • 0,5-1 łyżeczki pieprzu cayenne 
  • 2-3 łyżki sosu sojowego 
  • sól do smaku
Wykonanie:
  1. Nastawić piekarnik na 180°C. Wszystkie składniki wsypać do dużej miski i dokładnie mieszać, na końcu wyrobić dokładnie ręką. (Masa będzie nam lekko barwić ręce, jeśli chcemy tego uniknąć, należy założyć jednorazowe gumowe rękawiczki)
  2. Jeśli masa jest zbyt mokra i rozpada się, dodać więcej kaszy/bułki tartej/mąki.
    Uformować kotleciki wybranej wielkości i ułożyć na blasze wyłożonej papierem.
  3. Piec ok 25 minut. (w połowie pieczenia przewrócić je na drugą stronę)
  4. Podawać je same, z ulubionymi surówkami lub w bułce z dodatkami i ulubionym sosem.
    Smacznego!
(przepis ze strony Food Porn Vegan Style)







2 komentarze: