SYLWESTROWE TRUFLE CZEKOLADOWO-KAWOWE Z SERKA MASCARPONE

By Joanna Genderka - 11:46

W tym roku Sylwestra spędziłam kameralnie, co szczerze mówiąc mi odpowiadało. Nie uważam 31. grudnia za jakiś nadzwyczajny dzień, mogłabym się z łatwością obejść bez tego wielkiego odliczania i szampanów. Dla mnie to po prostu możliwość spędzenia wieczoru w doborowym towarzystwie, przy lampce wina i dobrym jedzeniu.
Sylwestrowe trufle na pewno zasmakują wielbicielom wytrawnych słodyczy, bowiem nie są bardzo słodkie. Jeśli wolicie słodsze desery, polejcie gotowe trufle mleczną czekoladą (ja swoje obtoczyłam w mieszance kakao i kawy).
Składniki na około 20 sztuk:

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 250 g serka mascarpone
  • 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej, rozpuszczonej w 1 łyżce gorącej wody i wystudzonej
  • 1 łyżka likieru kawowego
  • 1 szklanka zmielonych migdałów (lub orzechów laskowych), bez skórki
Wykonanie:
  1. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej (nad parą wodną). Lekko przestudzić.
  2. Serek mascarpone bardzo krótko wymieszać, tylko do lekkiego napuszenia (kilka sekund). Dodać wystudzoną kawę, likier, wymieszać.
  3. Do masy serowej dodać lekko przestudzoną czekoladę i krótko wymieszać, tylko do połączenia się składników. Wsypać migdały i całość wymieszać.
  4. Masę umieścić w miseczce, przykryć folią spożywczą, schłodzić w lodówce do czasu, aż z masy będzie można formować trufelki.
  5. Gotowe trufle obtoczyć w kakao wymieszanym z sypką kawą lub polać ulubiona czekoladą.
Smacznego! 
(bazowałam na przepisie z Moich Wypieków)




Główni bohaterowie sylwestrowej nocy - Gaweł i jego burrito. Z wieprzowiną lub, w wersji wegetariańskiej, z ryżem po meksykańsku. W kieliszkach niezwykłe różowe wino autorstwa Kamili. Pycha!

  • udostępnij:

może ci się spodobać

1 komentarze