czwartek, 27 lutego 2014

CIASTKA PISTACJOWO - MIGDAŁOWE Z KREMEM CZEKOLADOWYM


Z pozoru skromne, szarawe ciasteczka,  dopiero po ugryzieniu rozkłada się przed nami wachlarz smaków: pistacji, migdałów, skórki pomarańczowej i czekolady. Można poczuć jednak pewien... niedosyt. Dopełnieniem całości, kropką nad "i" jest Nestea Zimowa Śliwka, która w połączeniu ze smakiem tych łakoci daje szeroką gamę smakowrażeń, od wymienionych wcześniej słodkości, przez nuty korzenne, do łagodnego orzeźwienia. Teraz mogę już tylko czekać na doborowe towarzystwo.



Składniki:
  • 200 g mielonych migdałów
  • 60 g mielonych pistacji
  • 3 szklanki mąki owsianej (315 g)
  • 150 g masła zimnego, pokrojonego w kostkę
  • 1/2 szklanki cukru pudru brązowego
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
na krem (składniki w temperaturze pokojowej):
  • 100 g gorzkiej czekolady, roztopionej
  • 250 g mascarpone
do ozdoby
  • 50 g roztopionej czekolady
  • garść mielonych pistacji
  • kawałki suszonych moreli
Wykonanie:
  1. Wszystkie składniki na ciasto posiekać nożem, po czym zagnieść w kulę. Włożyć do lodówki na min. 30 min. Po tym czasie rozwałkować na grubość 2 mm i wykroić koła szklanką. Piec w 180 stopniach 10-15 min., do lekkiego przyrumienienia, ostudzić.
  2. Podczas studzenia ciastek, przygotować krem. Do mascarpone dodawać, łyżka po łyżce, przestudzoną rozpuszczoną czekoladę, cały czas mieszając. Krem powinien być gładki i jednolity.
  3. Na każdym ciastku ułożyć łyżkę kremu, przykryć drugim. Ozdobić ulubioną, roztopioną czekoladą, mielonymi pistacjami i suszonymi morelami.
Smacznego!




2 komentarze: