Z pozoru skromne, szarawe ciasteczka, dopiero po ugryzieniu rozkłada się przed nami wachlarz smaków: pistacji, migdałów, skórki pomarańczowej i czekolady. Można poczuć jednak pewien... niedosyt. Dopełnieniem całości, kropką nad "i" jest Nestea Zimowa Śliwka, która w połączeniu ze smakiem tych łakoci daje szeroką gamę smakowrażeń, od wymienionych wcześniej słodkości, przez nuty korzenne, do łagodnego orzeźwienia. Teraz mogę już tylko czekać na doborowe towarzystwo.
Składniki:
- 200 g mielonych migdałów
- 60 g mielonych pistacji
- 3 szklanki mąki owsianej (315 g)
- 150 g masła zimnego, pokrojonego w kostkę
- 1/2 szklanki cukru pudru brązowego
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 100 g gorzkiej czekolady, roztopionej
- 250 g mascarpone
- 50 g roztopionej czekolady
- garść mielonych pistacji
- kawałki suszonych moreli
- Wszystkie składniki na ciasto posiekać nożem, po czym zagnieść w kulę. Włożyć do lodówki na min. 30 min. Po tym czasie rozwałkować na grubość 2 mm i wykroić koła szklanką. Piec w 180 stopniach 10-15 min., do lekkiego przyrumienienia, ostudzić.
- Podczas studzenia ciastek, przygotować krem. Do mascarpone dodawać, łyżka po łyżce, przestudzoną rozpuszczoną czekoladę, cały czas mieszając. Krem powinien być gładki i jednolity.
- Na każdym ciastku ułożyć łyżkę kremu, przykryć drugim. Ozdobić ulubioną, roztopioną czekoladą, mielonymi pistacjami i suszonymi morelami.
2 komentarze
Ciekawy przepis i urocze ciastka.
OdpowiedzUsuńbardzo fajny przepis :)
OdpowiedzUsuń