niedziela, 23 lutego 2014

KREM ŻURAWINOWY

Cranberry curd, czyli krem żurawinowy. Kwaskowaty, intensywny w smaku i kolorze, gęsty. Świetny jako nadzienie do tart, ciast lud smarowidło do ciastek. 
  • 300 g żurawiny, mrożonej lub świeżej
  • 50 ml wody
  • 120 g cukru
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 40 g masła w kawałkach
Wykonanie:
  1. Owoce włożyć do garnka z wodą, sokiem z limonki i cukrem, zagotować. Kiedy żurawina popęka, przestudzić chwilę i zmiksować blenderem. Ponownie postawić na średni ogień, kolejno dodawać jajka, cały czas mieszając.
  2.  Dodać skrobię i dokładnie połączyć. Kiedy zgęstnieje odstawić do lekkiego przestygnięcia, następnie dodać masło, dokładnie wymieszać i przełożyć do słoiczka. Trzymać w lodówce, do tygodnia.



7 komentarzy:

  1. Dla mnie to nowość, jestem bardzo ciekawa smaku :) Kolor ma świetny!

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczny kolorek, i na pewno smakowity ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowite miejsce. Wpisuję się do grona obserwatorów bloga i zapraszam do siebie. Pozdrawiam :)))

    OdpowiedzUsuń
  4. A jaką użyć żurawinę? Mrożona czy suszona?

    OdpowiedzUsuń
  5. Kurczę nie wiem czy coś wyszło nie tak czy powinien ten kremik mieć lekki posmak goryczy czy żurawina była nie teges a może się przypalila ale garnek jest ok? Próbując na ciepło w smaku wyczuwam taką gorycz;(

    OdpowiedzUsuń