CUKINIOWY CHLEBEK Z JEŻYNAMI

By Joanna Genderka - 08:20


Niezwykle mokry (zasługa cukinii), pachnący zachęcająco cynamonem, skrywający kwaśne jeżyny z babcinego ogródka. Bezproblemowy, z lenistwa nie wyciągnęłam nawet miksera, tylko wszystko wymieszałam trzepaczką. Na pewno sprawdzi się jako rozweselacz-pocieszacz w deszczowy, mało przyjazny, jesienny dzień (zamrożone owoce już na niego czekają!).



Składniki (na keksówkę 20x10):
  • 2 jajka, rozkłócone
  • 1/2 szkl. oleju roślinnego
  • 2 łyżeczki ekstraktu lub cukru waniliowego
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. cukinii startej na tarce o dużych oczkach
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. maki orkiszowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/8 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • szczypta soli
  • 1 szkl. jeżyn
  • mała garść płatków owsianych
  • cukier puder (opcjonalnie)
Wykonanie:
1. Piekarnik nastawić na 175 stopni.
2. W dużej misce wymieszać jajka, cukier, wanilię i olej. Cały czas mieszając, wsypywać cukinię, mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i cynamon. Na koniec wrzucić jeżyny i delikatnie wmieszać je do ciasta.
3. Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką keksówki. Wierzch posypać płatkami owsianymi.
4. Piec 55-65 minut, do suchego patyczka. Wystudzone ciasto można przyozdobić cukrem pudrem
Smacznego!


  • udostępnij:

może ci się spodobać

14 komentarze

  1. mam w domu meeega dużą cukinię i przymierzam się do chlebka cukiniowego, ale... z tego miliona przepisów w internecie ciężko mi wybrać najlepszy!

    Twój prezentuje się wyśmienicie, fajne połączenie z jeżynami, szkoda, że nie mam żadnego jeżynowego źródła jak Ty. :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W oryginalnym przepisie autor użył jagód, ja zmieniłam na jeżyny, bo po prostu akurat dostałam trochę od babci. Możesz jak najbardziej dać inne owoce, tylko pamiętaj, jeśli są one nieco większe (śliwki, brzoskwinie), to musisz je pokroić na mniejsze kawałki.
      Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Taki chlebek to coś pysznego. :) Uwielbiam cukinię w słodkich wypiekach, ma niesamowity, nieoczekiwanie dobry smak. Z jeżynami musi komponować się wspaniale. :) Cukinia u mnie jest i chęć do pieczenia też, ale szkoda, że jeżyn brak... Ale chwila, są maliny ;)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda nieziemsko!!! Mniam!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. ciekawe polaczenie no i... wyglada oblednie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A ja się zastanawiałam co zrobię z tą cukinią co leży na blacie w kuchni i czeka na inspirację ... :D No to juz wiem !

    OdpowiedzUsuń
  6. to prawdziwe frykasy! :) Dziękujemy za dodanie naszego bannerka!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniale! Jak dotad robilam tylko czekoladowe z cukinia, ale musze koniecznie przetestowac i ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Już mi się podoba, uwielbiam wszelkie jeżynowe wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
  9. genialny!
    przepis zanotowany, bo wszystko pod ręką w domu ;]

    OdpowiedzUsuń
  10. ostatnio robiłam bardzo podobny, tylko z jabłkami. pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  11. Robiłam już ciasto cukiniowe z truskawkami, Twój chlebek również zapowiada się przepysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  12. to mój priorytetowy przepis na jutro:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Zniknął baner akcji: Jeżyny 2012 :(

    OdpowiedzUsuń