MLEKO KOKOSOWE

By Joanna Genderka - 09:51

 
Tańsza i, przede wszystkim, o niebo zdrowsza wersja od tej puszkowanej. To esencja kokosowego smaku, bez zbędnych sztucznych dodatków. Domowe mleko kokosowe jest rzadsze od kupnego, ma lekko kwaśny smak. Można używać go zamiennie z mlekiem krowim, my jadłyśmy z nim granolę, piłyśmy schłodzone solo, upiekłam także ciasto (przepis niebawem). 
Poniższy przepis jest najprostszym, jakim znalazłam w sieci.





Składniki:
  • 200 g wiórków kokosowych
  •  1,2 l wody
Wykonanie:
  1. Wiórki włożyć do garnka i zalać przegotowaną lub mineralną wodą. Odstawić na noc.
  2. Rano podgrzewać garnek tak, aby wiórki z wodą były dobrze ciepłe, tak mniej więcej do 60 stopni, czyli na tyle ciepło aby parzyło w palce.
  3. Masę miksować blenderem przez kilka minut.
  4. Sitko wyłożyć gazą i przelać masę. Odcisnąć wiórki. Mleko przelać do butelki i trzymać w słoiku w lodówce. Rozwarstwianie jest normalne. Przed użyciem trzeba potrząsnąć kilka razy butelką.

Smacznego!
(przepis Olgi Smile)

  • udostępnij:

może ci się spodobać

1 komentarze