KRAJANKA OWSIANA Z KAJMAKIEM I BRZOSKWINIAMI

By Joanna Genderka - 11:46

 


Krajanka powstała z silnej potrzeby upieczenia czegoś wczesnym sobotnim rankiem. Zacinający deszcz i chłód na zewnątrz, sami rozumiecie, aż się prosiło włączyć piekarnik! Lodówka raczej świeciła pustkami, wiec skorzystałam z zapomnianych zapasów z zamrażalki - resztki brzoskwiń zebranych w lipcu i samotnej  puszki kajmaku. Ale to dobre wyszło! To jeden z tych wypieków, który wygląda całkiem niepozornie, ale smak rekompensuje wszystko. Z pomocą znajomych krajanka zniknęła w jeden wieczór. Niebawem powtórka, na pewno!

Składniki (forma 20x30):

  •  200 g masła, schłodzonego i okrojonego w kostkę
  • 2 szklanki płatków owsianych górskich
  • 1/2 szklanki dowolnej mąki ( u mnie gryczana jasna)
  • 1/2 szklanki cukru + 3 łyżki
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1/2 kg brzoskwiń pokrojonych w kostkę (zamrożone wcześniej rozmrozić)
  • 1 łyżka naturalnego aromatu waniliowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 puszki kajmaku

Wykonanie:

  1. Z płatków, mąki, masła i 1/2 szklanki cukru zagnieść kruche ciasto i wsadzić je do lodówki na min. 1/2 h. 
  2. Po tym czasie spód formy wyłożyć 2/3 części kruszonki, na tym rozsmarować kajmak. Brzoskwinie wymieszać z mąki, pozostałym cukrem i aromatem waniliowym, wyłożyć na kajmak. Resztę kruszonki rozsypać na wierzchu.
  3. Piec w 190 stopniach przez ok. 15 minut (do zrumienienia). Podawać na ciepło lub schłodzone, wedle uznania :).
Smacznego!

  • udostępnij:

może ci się spodobać

1 komentarze