niedziela, 29 grudnia 2013

KREM Z CIASTECZKAMI SPECULOOS


Muszę przyznać bez bicia, że niełatwo zmotywować się do blogowania po świątecznej labie. Do podzielenia się z Wami tym przepisem skłoniło mnie po prostu poczucie obowiązku. Krem ze speculoos jest tak fantastycznie przepyszny, że nie mogłam spać spokojnie wiedząc, że jeszcze go nie próbowaliście! Ogłaszam go moim kulinarnym odkryciem tegorocznego Bożego Narodzenia. Jest genialny, aksamitny, aromatyczny. Ja użyłam go jako bazę kremu do świątecznego tortu, ale sprawdzi się również jako pyszne smarowidło do naleśników, tostów itp., 
Jeśli nie możecie dostać w sklepach ciasteczek speculoos, zastąpcie je szwedzkimi pierniczkami pepparkakkor.

Składniki na 2 średnie słoiczki:
  •  150 g pierniczków speculoos (ok. 17 sztuk)
  • 60 g miodu
  • 30 g cukru trzcinowego
  • 100 ml mleka
  • 50 ml oleju
  • 90 g białej czekolady 
Wykonanie:
  1. Włożyć speculoos do piekarnika nagrzanego do 150 st. i zostawić na 10 minut. Zmiksować ciastka na proszek i wsypać do misy razem z pokruszoną czekoladą. Podgrzać mleko z miodem i cukrem i zalać sproszkowane ciastka i czekoladę. Dobrze wymieszać, na ciągliwą, gładką masę i na końcu dodać olej. wlać jeszcze płynny krem do słoików.
  2. Zostawić do wystygnięcia w temperaturze pokojowej. Przechowywać w lodówce. 
Smacznego!
(przepis znaleziony na blogu Bistro Mama )

3 komentarze:

  1. Uwielbiam go ! Ten korzenny smak ... najlepsze gdy przesiąknie jego aromatem naleśnik :))

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam ten krem, ale bez czekolady i z mniejsza ilością cukru ;)
    a ciasteczka speculoos powinny być jeszcze w lidlu ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. hm, ciekawy, nie powiem. muszę skosztować :]

    OdpowiedzUsuń