Miodowniki pieczone w słoikach to bardzo fajny pomysł na słodki prezent. Przezroczysty słoik aż prosi się, by przepasać go świąteczną wstążką, a potem owinąć w folię i podarować komuś, kto na to zasłużył.
Poniższy przepis to wersja podstawowa, warto urozmaicić ją o przyprawy korzenne, orzechy, bakalie.
Składniki (na 4 słoiki o poj. 200 ml)
- 300 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g płynnego miodu + 4 łyżki do polania
- szczypta soli
- 2 jaja
- 150 ml mleka
- 50 ml oleju
- kasza manna
Wykonanie:
- W misce wymieszać mąkę z proszkiem. Dodać miód, sól, jajka, mleko i olej. Ciasto wyrabiać, aż stanie się gładkie.
- Wnętrza słoików wysmarować tłuszczem i posypać kaszą manną. Słoiki napełnić ciastem do 2/3 wysokości.
- Piec w 180 stopniach przez 25-30 minut. Gdyby miodowniki zbyt szybko się rumieniły, przykryć wierzch folią aluminiową.
- Przed podaniem każde ciasto polać łyżeczką miodu.
Smacznego!
(przepis pochodzi z magazynu Sielskie Życie 6/2013)
3 komentarze
Fajny sposób na wykorzystanie słoików ! Na pewno pyszne :)
OdpowiedzUsuńWow, jestem pod wrażeniem! Bardzo fajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńUleż uroczo wyglądają!
OdpowiedzUsuń