Ważna sprawa - zupa zdecydowanie lepiej smakuje w duecie z pesto niż solo.
Składniki:
- 2 łyżki oliwy
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 kolby kukurydzy (ewentualnie 2 szklanki kukurydzy z puszki)
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- szczypta pieprzu i soli
- 2 i 1/2 szklanki bulionu
- 1/2 szklanki jogurtu
- 1 łyżka pesto
- W garnku rozgrzać oliwę, na której przesmażyć poszatkowaną cebulę wraz ze zmiażdżonym czosnkiem. Dorzucić ziarna kukurydzy, pieprz cayenne, pieprz czarny oraz sól i smażyć przez 5 minut.
- Dolać bulion i gotować kolejne 10 minut. Zdjąć z ognia i za pomocą blendera dokładnie zmiksować składniki, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Dodać jogurt, wymieszać. Podawać z "mazem" z pesto.
1 komentarze
Jadłam krem kukurydziany w meksykańskiej restauracji :) był słodki, ale ciekawy w smaku :)
OdpowiedzUsuń