piątek, 20 grudnia 2013

KREM KUKURYDZIANY Z "MAZEM" Z PESTO


To naprawdę ekspresowy obiad. Całość jest gotowa w zaledwie 20 minut. Obawiałam się, że przez dużą ilość kukurydzy zupa będzie za słodka, ale pieprz cayenne załatwił problem zaostrzając smak.
Ważna sprawa - zupa zdecydowanie lepiej smakuje w duecie z pesto niż solo.

Składniki:
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 kolby kukurydzy (ewentualnie 2 szklanki kukurydzy z puszki)
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • szczypta pieprzu i soli
  • 2 i 1/2 szklanki bulionu
  • 1/2 szklanki jogurtu
  • 1 łyżka pesto
Wykonanie:
  1. W garnku rozgrzać oliwę, na której przesmażyć poszatkowaną cebulę wraz ze zmiażdżonym czosnkiem. Dorzucić ziarna kukurydzy, pieprz cayenne, pieprz czarny oraz sól i smażyć przez  5 minut.
  2. Dolać bulion i gotować kolejne 10 minut. Zdjąć z ognia i za pomocą blendera dokładnie zmiksować składniki, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
  3. Dodać jogurt, wymieszać. Podawać z "mazem" z pesto.
(przepis Marty Greber, znaleziony w KUKBUKu nr 6)

1 komentarz:

  1. Jadłam krem kukurydziany w meksykańskiej restauracji :) był słodki, ale ciekawy w smaku :)

    OdpowiedzUsuń