TORT ORZECHOWO-CZEKOLADOWY Z KONFITURĄ Z CZARNEJ PORZECZKI

By Joanna Genderka - 09:23



Oto nasz tort wielkanocny. Bardzo duży i wysoki- każdy z gości musiał  skosztować choć kawałek. Pomimo swych  pokaźnych rozmiarów i tak zniknął w zastraszającym tempie. Konsystencja kremu jest aksamitna i delikatnie czekoladowa.  Warstwa z konfitury z czarnej porzeczki dodaje nieco kwaskowatości, w sam raz tyle, by całość nie była mdła. Biszkopt przekrojony został aż 3 razy- dzięki temu tort jest bardzo mokry i każdy kawałek skrywa w sobie mnóstwo czekoladowego kremu.




Składniki (na tortownicę o średnicy 28 cm):
na biszkopt:
  • 10 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
na krem:
  • 230 g Nutelli
  • 0,5 kg mascarpone
  • 400 ml kremówki, mocno schłodzonej
dodatkowo:
  • 400 g konfitury z czarnej porzeczki
  • starte biszkopty do obsypania boków tortu
  • 100 g orzechów laskowych,posiekanych i podprażonych 
  • 100 g rodzynek w czekoladzie
  • 0,5 szklanki likieru owocowego
  1. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (ja to robię na bardzo wolnych obrotach miksera).
  2. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).
  3. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na  4 blaty.
  4. Kremówkę ubić na sztywną pianę. Mascarpone zmiksować z nutellą.  Do czekoladowej masy delikatnie, łyżka po łyżce, dodawać ubitą kremówkę.
  5. 1 blat nasączyć 1/3 likieru, położyć na niego 1/3 kremu, przykryć drugim blatem, nasączyć 1/3 likieru, rozsmarować na nim 300 g konfitury, przykryć 3 blatem, nasączyć go resztką likieru, położyć na niego 1/3 kremu- całość przykryć 4 blatem. 
  6. Resztę kremu rozsmarować na bokach i wierzchu tortu. Boki obsypać startymi biszkoptami. Wierzch obsypać  orzechami, rodzynkami w czekoladzie i utworzyć na nim kleksy z pozostałej konfitury. Tort przygotować kilka godzin przed podaniem i schłodzić go, trzymać w lodówce.
Smacznego!
(przepis na biszkopt z Moich Wypieków)



  • udostępnij:

może ci się spodobać

6 komentarze