Ktoś (nikt nie chciał się przyznać) kupił zsiadłe mleko. I tak, nie znalazł się w domu żaden amator tego specjału i nabiał przeleżał w naszej lodówce gdzieś z dwa tygodnie. Zauważywszy, że kończy się jego data ważności, postanowiłam coś z nim zrobić. Padło na ciasto (w odróżnieniu od zsiadłego mleka, w przypadku ciasta mam pewność, że całe zostanie zjedzone), z majowym rabarbarem i pierwszymi polskimi truskawkami, które dorwałam na deszczowym, śremskim targowisku. Całość posypana kruszonką, (koniecznie z masła, nie margaryny) która smakowała jeszcze lepiej niż zwykle, nie wiedzieć czemu, nieco karmelowo.
Składniki (na tortownicę o średnicy 22-26 cm, jeśli Twoja forma ma dość niskie boki, najlepiej piec w 26 cm tortownicy):
Składniki (na tortownicę o średnicy 22-26 cm, jeśli Twoja forma ma dość niskie boki, najlepiej piec w 26 cm tortownicy):
- 2 jaja
- 1 duże opakowanie zsiadłego mleka (340 g)
- 3 szklanki mąki
- 0,5 szklanki oleju
- 1,5 szklanki cukru
- 3 łyżki cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 400 g rabarbaru i truskawek (dowolne proporcje)
- 100 g masła, zimnego
- 1,5 szklanki mąki
- 1/3 szklanki cukru
- Jaja ubić z cukrami na puszystą masę (3-4 minuty). Dodawać stopniowo zsiadłe mleko i olej, cały czas miksując. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać ją i dodać do masy, stopniowo, miksując na najwolniejszych obrotach miksera.
- Ciasto przelać do formy, na wierzch wysypać owoce. Ze składników na kruszonkę zagnieść kruszonkę i posypać nią ciasto.
- Ciasto piec w 180 stopniach około godziny (czas pieczenia zależy od wielkości formy).
26 komentarze
wygląda cudownie i pewnie jeszcze lepiej smakuje :)
OdpowiedzUsuńw weekend się na nie skuszę :)
pozdrawiam!
ja też będę musiał się skusić :)
OdpowiedzUsuńDo tego kompot z rabarbaru mniami!
Pozdrawiam i zapraszam do siebie
http://gotujebochce.blogspot.com/
Oddaje klimat wiosny.:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i dziękuję za udział w akcji rabarbar 2013.
Jeszcze w tym roku nie zdążyłam połączyć truskawek z rabarbarem, ale jako, że jest to mój ulubiony duet nastapi to niebawem. Ciasto na kefirze zapowiada się pysznie. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńi znowu porażka!! Obiecałam sobie z samego rana, wciskając się w spodnie, które jeszcze nie tak dawno były luźne, że z ciastami i deserami muszę przystopować i patrzy na mnie to Twoje ciacho, wygląda obłędnie - tak jak powinno wyglądać pyszne, swojskie ciacho... i co ja mam teraz zrobić?
OdpowiedzUsuńZjedzenie kawałka to żadna zbrodnia, najlepiej sprawić sobie porządny fizyczny wycisk i później pozwolić sobie na zasłużone słodycze :-)
Usuńnie ma to jak zrobić porządek w lodówce i wyczarować takie obłędne ciacho :)
OdpowiedzUsuńMusi smakować wyśmienicie;) U mnie ostatnio ciągle rabarbar;)
OdpowiedzUsuńwłaśnie wyjęłam z piekarnika .... pachnie pięknie:) ...juz się nie mogę doczekać, aż ostygnie:)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że smakował!
UsuńZrobiłam je dwukrotnie, za pierwszym razem nie wyszło ...bo foremka 24 cm okazała sie za mała ....ciasto tak wyrosło, ze brzegi były mocno spieczone, a środek okazał się surowy .... ale te boki były tak pyszne, ze upiekłam drugi raz w tortownicy 26 cm i to był strzał w 10:) ciasto jest genialne:) wilgotne, pyuszyste, po prostu cudowne:) będe je piekła jeszcze nie raz:)
UsuńJa piekłam w tortownicy 22 cm, ale moja forma miała wysokie boki. Ciasto faktycznie bardzo mocno rośnie i trzeba uważać żeby nie wypłynęło z formy. Bardzo się cieszę, że pomimo niepowodzenia była druga próba zakończona dużym sukcesem!
UsuńCudownie wygląda :) Szkoda, że tutaj nie ma zsiadłego mleka...
OdpowiedzUsuńGin ja je robiłam na jogurcie naturalnym i też jest cudowne:)
UsuńMi niestety nie wyszlo wydaje mi sie ze dodalam odrobine za duzo proszku do pieczenia a w dodatu pieklam je w nie swoim piekarniku. Niestety takie sa ryzyka starych gazowych piekarnikow... Ale na pewno sproboje jeszcze raz bo uwielbiam rabarbar i twoje ciasto wyglada cudnie!
OdpowiedzUsuńKurde, szkoda. A co wyszło nie tak?
UsuńZaintrygował nas ten przepis :) W lodówce mamy zsiadłe mleko więc wypróbujemy ciasto ze śliwkami :) mamy nadzieję, że się uda :)
OdpowiedzUsuńCiasto jest rewelacyjne robiłam je już z jabłkami ,śliwkami, agrestem i malinami i wszystkie były pyszne. Polecam bo szybko się robi i naprawdę jest smaczne.
OdpowiedzUsuńI jeszcze coś robiłam je w dużej blaszce a nie w tortownicy
Usuńdzisiaj piekę to ciasto już drugi raz w tym tygodniu, jest pyszne i wszystkim smakuje a z truskawkami po prostu cudowne :) dzięki za przepis....
OdpowiedzUsuńPS. ja też trafiłam na ten przepis bo w lodówce zostało jedno zsiadłe mleko :)
Cieszę się, że tak smakuje! U mnie też od kilku dni w lodówce stoi zsiadłe, coś czuję, że w weekend wyląduje w tym cieście własnie (tym bardziej, że agrest w ogrodzie już prawie gotowy) :-).
Usuńproporcje podobne do ciasta jogurtowego, które robiłam :) jednak w moim przepisie jest na 340g mąki jedynie 100g cukru... Czy Pani ciasto nie jest mega-słodkie od takiej ilości i dodatkowej porcji cukru waniliowego?
OdpowiedzUsuńpytam bo chciałabym zrobić a nie wiem czy dodać 1 czy 1,5 szkl cukru :D lubię słodkie wypieki, chcę żeby od razu było idealnie ale też nie chcę przesadzić ze słodyczą :P
UsuńTeż nie jestem fanką mega słodkich wypieków. Dałam 1,5 szklanki, bo rabarbar jest bardzo kwaśny. Jeśli używasz slodszych owoców powinnaś dodać 3/4 lub 1 szklankę cukru. Udanego pieczenia ;)
OdpowiedzUsuńCzy olej można zastąpić margaryną?
OdpowiedzUsuńLepiej nie.
Usuń