Składniki (keksówka 20x10 cm + 4 muffinki) :
- 2 jaja
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki jogurtu
- 1 szklanka ulubionej mąki lub mielonych migdałów/orzechów
- 1/3 szklanki kakao
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego
- 3 szklanki cukinii startej na dużych oczkach, odciśniętej na sitku z nadmiaru wody
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady, posiekana
- szklanka orzechów brazylijskich, posiekanych
- Jajka ubić z cukrem, dodawać olej na przemian z jogurtem, zmiksować. Kakao, mąkę i proszek do pieczenia wymieszać w osobnej misce i dodawać partiami do masy jajecznej, mieszając łyżką.
- Dodawać startą cukinię z czekoladą, cały czas mieszając, aż cukinia pokryje się ciastem.
- Masę wylać do wyłożonych papierem do pieczenia i papilotkami formy. Posypać posiekanymi orzechami. Piec w 180 stopniach, keksówkę - 1h, muffinki - 30 min.
3 komentarze
Obłędnie czekoladowe!
OdpowiedzUsuńniezwykle apetycznie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie! Te orzechy na górze - bomba apetycznie!
OdpowiedzUsuń