Ciasto drożdżowe, serek mascarpone, śliwki i kruszonka. Bułeczki te od klasycznych drożdżówek z owocami odróżnia dodatek mascarpone, dzięki czemu nie są suche, tak jak niektóre drożdżowe wypieki. Śliwki możecie zastąpić innymi owocami, np. maliny sprawdziłyby się świetnie.
Smak drożdżówek wszystkim bardzo przypadł do gustu, piekłam je dwa dni z rzędu. Polecam!
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2/3 szklanki letniego mleka
- 15 g drożdży
- 6 łyżek cukru
- skórka otarta z połowy cytryny
- 2 jajka
- 100 g masła, roztopionego i ostudzonego
- 100 g mascarpone
- ok. 20 śliwek pokrojonych na ósemki
- 50 g masła
- 5 łyżek cukru pudru
- niepełna szklanka mąki pszennej
- W ciepłym mleku rozpuścić drożdże i dodać po łyżce mąki i cukru. Gdy drożdże zaczną pracować, dodać pozostałą mąkę, skórkę z cytryny i cukier, wbić jajka oraz dolać roztopione masło. Zagnieść sprężyste ciasto, które będzie odchodzić od ręki. Przykryć je ściereczką i zostawić na około godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie zagnieść kruszonkę.
- Ponownie zagnieść ciasto i podzielić je na ok. 20 porcji, każdą z nich rozwałkować na okrągły placek. Każdą część posmarować serkiem mascarpone i obłożyć pokrojonymi śliwkami, owoce nieco docisnąć. Drożdżówki posypać kruszonką i pozostawić do wyrośnięcia na kilkanaście minut.
- Piec w 180ºC przez 20 minut.
0 komentarze