Składniki (na keksówkę 20x10):
- 2 jajka, rozkłócone
- 1/2 szkl. oleju roślinnego
- 2 łyżeczki ekstraktu lub cukru waniliowego
- 1 szkl. cukru
- 1 szkl. cukinii startej na tarce o dużych oczkach
- 1 szkl. mąki pszennej
- 1/2 szkl. maki orkiszowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/8 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- 1 szkl. jeżyn
- mała garść płatków owsianych
- cukier puder (opcjonalnie)
1. Piekarnik nastawić na 175 stopni.
2. W dużej misce wymieszać jajka, cukier, wanilię i olej. Cały czas mieszając, wsypywać cukinię, mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i cynamon. Na koniec wrzucić jeżyny i delikatnie wmieszać je do ciasta.
3. Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką keksówki. Wierzch posypać płatkami owsianymi.
4. Piec 55-65 minut, do suchego patyczka. Wystudzone ciasto można przyozdobić cukrem pudrem
Smacznego!
14 komentarze
mam w domu meeega dużą cukinię i przymierzam się do chlebka cukiniowego, ale... z tego miliona przepisów w internecie ciężko mi wybrać najlepszy!
OdpowiedzUsuńTwój prezentuje się wyśmienicie, fajne połączenie z jeżynami, szkoda, że nie mam żadnego jeżynowego źródła jak Ty. :(
W oryginalnym przepisie autor użył jagód, ja zmieniłam na jeżyny, bo po prostu akurat dostałam trochę od babci. Możesz jak najbardziej dać inne owoce, tylko pamiętaj, jeśli są one nieco większe (śliwki, brzoskwinie), to musisz je pokroić na mniejsze kawałki.
UsuńPozdrawiam!
Taki chlebek to coś pysznego. :) Uwielbiam cukinię w słodkich wypiekach, ma niesamowity, nieoczekiwanie dobry smak. Z jeżynami musi komponować się wspaniale. :) Cukinia u mnie jest i chęć do pieczenia też, ale szkoda, że jeżyn brak... Ale chwila, są maliny ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Wygląda nieziemsko!!! Mniam!!!
OdpowiedzUsuńciekawe polaczenie no i... wyglada oblednie :)
OdpowiedzUsuńA ja się zastanawiałam co zrobię z tą cukinią co leży na blacie w kuchni i czeka na inspirację ... :D No to juz wiem !
OdpowiedzUsuńto prawdziwe frykasy! :) Dziękujemy za dodanie naszego bannerka!
OdpowiedzUsuńWspaniale! Jak dotad robilam tylko czekoladowe z cukinia, ale musze koniecznie przetestowac i ten przepis :)
OdpowiedzUsuńJuż mi się podoba, uwielbiam wszelkie jeżynowe wypieki :)
OdpowiedzUsuńgenialny!
OdpowiedzUsuńprzepis zanotowany, bo wszystko pod ręką w domu ;]
ostatnio robiłam bardzo podobny, tylko z jabłkami. pyszny!
OdpowiedzUsuńRobiłam już ciasto cukiniowe z truskawkami, Twój chlebek również zapowiada się przepysznie:)
OdpowiedzUsuńto mój priorytetowy przepis na jutro:)
OdpowiedzUsuńZniknął baner akcji: Jeżyny 2012 :(
OdpowiedzUsuń