Kurczak otulony warzywami, nie ma z nim za dużo zachodu, wystarczy wszystko pokroić i wkładać w odpowiedniej kolejności. Sos bardzo przypadł mi do gustu, dzięki piwu ma głęboki, nietuzinkowy aromat. Sprawdzi się również, gdy musimy przygotować dobrą kolację w ciągu tygodnia, kiedy, jak wiadomo, czasu zawsze jak na lekarstwo. Wtedy można przygotować wszystko dzień wcześniej i tylko włożyć do piekarnika na godzinę przed przyjazdem gości. Szczęśliwcy, będą mieli zapewnione dodatkowe wrażenia węchowe!
Przepis Pascala Brodnickiego, znaleziony przez mamę w gazetce promocyjnej Lidla. Zdziwienie nie małe, ale jestem jak najbardziej na tak. Obok dokładnego przepisu znajdują się ceny wszystkich produktów (które dodatkowo w tym czasie są objęte promocją), całkowity kosztorys- ok. 19,99 zł- także przypadł nam do gustu.
Składniki ( dla 4 osób):
- 8 sztuk podudzia kurczaka (ok. 1 kg)
- 150 g suszonych pomidorów
- 3 średnie pory pokrojone w półplasterki
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 1/2 l jasnego piwa
- 3 duże, jasne cebule, pokrojone w piórka
- ok. 80 ml oleju rzepakowego
- 30 g masła do smażenia
- 1 łyżeczka suszonej bazylii (dałam garść świeżej)
- sól, pieprz
1. Podudzia umyć, osuszyć. Mięso doprawić solą i pieprzem. W garnku (który można włożyć do piekarnika) rozgrzać ok. 80 ml oleju, następnie dodać 20 g masła i na rozgrzanym tłuszczu obsmażyć mięso z każdej strony, aż się pięknie zarumieni.
2. Cebulę pokroić w piórka, 2 posiekane ząbki czosnku rozetrzeć z solą. Wszystko odstawić.
3. Obsmażonego kurczaka wyłożyć na talerz, nadmiar tłuszczu z garnka odlać do miseczki.
4. Do garnka, w którym smażyliśmy podudzia, włożyć 10 g masła i przygotowany wcześniej czosnek oraz cebulę. Całość smażyć ok. minutę, po tym czasie dodać pokrojonego pora.
5. Podduszać wszystko na małym ogniu ok. 2 minuty, od czasu do czasu mieszając. Całość doprawić solą, dodać suszone pomidory i bazylię- wymieszać. Do garnka ponownie włożyć kurczaka , wlać piwo i przykryć pokrywką.
6. Wymieszać całość, pogotować przez minutę i wstawić do nagrzanego do 190 stopni (termoobieg) lub 210 stopni ( góra-dół) piekarnika na 45 min. Jeśli mięso nie jest jeszcze miękkie, zostawić je na dodatkowe 15 minut.
7. Podawać z ugotowanymi młodymi ziemniakami ( u mnie dodatkowo surówka z kiszonej kapusty).
Smacznego!
6 komentarze
No patrz, u mnie tez kurczak + pory! Podoba mi sie ten przepis, na pewno wyprobuje.
OdpowiedzUsuńFajna kombinacja:-)
OdpowiedzUsuńFajna akcja Lidla z tymi przepisami, podudzie z porami też robiłam, wyszło pysznie, czekam na nowe propozycje:)
OdpowiedzUsuńPrzyznam, że nie bardzo rozumiem sens mieszania oleju z masłem. Zostałabym przy samym oleju rzepakowym, jako że jest znacznie zdrowszy dla serca. Nie zmienia to jednak faktu, że danie wygląda przeapetycznie :)
OdpowiedzUsuńmasło daje dobry smak ale się przepala stąd mieszanka oleju która zapobiega przepalaniu .
UsuńPrzeglądając Twojego bloga zgłodniałam jak wilk ;) pysznie tu! pozdrawiam i zapraszam na smakołyki z ogniska http://www.grillobranie.pl/2011/08/27/golonka-w-kapuscie-i-piwie-z-kociolka/
OdpowiedzUsuń