piątek, 17 sierpnia 2012

PODUDZIA KURCZAKA Z SUSZONYMI POMIDORAMI I PORAMI



Kurczak otulony warzywami, nie ma z nim za dużo zachodu, wystarczy wszystko pokroić i wkładać w odpowiedniej kolejności. Sos bardzo przypadł mi do gustu, dzięki piwu ma głęboki, nietuzinkowy aromat. Sprawdzi się również, gdy musimy przygotować dobrą kolację w ciągu tygodnia, kiedy, jak wiadomo, czasu  zawsze jak na lekarstwo. Wtedy można przygotować wszystko dzień wcześniej i tylko włożyć do piekarnika na godzinę przed przyjazdem gości. Szczęśliwcy, będą mieli zapewnione dodatkowe wrażenia węchowe!

Przepis Pascala Brodnickiego, znaleziony przez mamę w gazetce promocyjnej Lidla. Zdziwienie nie małe, ale jestem jak najbardziej na tak. Obok dokładnego przepisu znajdują się ceny wszystkich produktów (które dodatkowo w tym czasie są objęte promocją), całkowity kosztorys- ok. 19,99 zł- także przypadł nam do gustu.

Składniki ( dla 4 osób):
  • 8 sztuk podudzia kurczaka (ok. 1 kg)
  • 150 g suszonych pomidorów
  • 3 średnie pory pokrojone w półplasterki
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 1/2 l jasnego piwa
  • 3 duże, jasne cebule, pokrojone w piórka
  • ok. 80 ml oleju rzepakowego
  • 30 g masła do smażenia
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii (dałam garść świeżej)
  • sól, pieprz
Wykonanie:
1. Podudzia umyć, osuszyć. Mięso doprawić solą i pieprzem. W garnku (który można włożyć do piekarnika) rozgrzać ok. 80 ml oleju, następnie dodać 20 g masła i na rozgrzanym tłuszczu obsmażyć mięso z każdej strony, aż się pięknie zarumieni.
2. Cebulę pokroić w piórka, 2 posiekane ząbki czosnku rozetrzeć z solą. Wszystko odstawić.
3. Obsmażonego kurczaka wyłożyć na talerz, nadmiar tłuszczu z garnka odlać do miseczki.
4. Do garnka, w którym smażyliśmy podudzia, włożyć 10 g masła i przygotowany wcześniej czosnek oraz cebulę. Całość smażyć ok. minutę, po tym czasie dodać pokrojonego pora.
5. Podduszać wszystko na małym ogniu ok. 2 minuty, od czasu do czasu mieszając. Całość doprawić solą, dodać suszone pomidory i bazylię- wymieszać. Do garnka ponownie włożyć kurczaka , wlać piwo i przykryć pokrywką.
6. Wymieszać całość, pogotować przez minutę i wstawić do nagrzanego do 190 stopni (termoobieg) lub 210 stopni ( góra-dół)  piekarnika na 45 min. Jeśli mięso nie jest jeszcze miękkie, zostawić je na dodatkowe 15 minut.
7. Podawać z ugotowanymi młodymi ziemniakami ( u mnie dodatkowo surówka z kiszonej kapusty).
Smacznego!

6 komentarzy:

  1. No patrz, u mnie tez kurczak + pory! Podoba mi sie ten przepis, na pewno wyprobuje.

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajna akcja Lidla z tymi przepisami, podudzie z porami też robiłam, wyszło pysznie, czekam na nowe propozycje:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przyznam, że nie bardzo rozumiem sens mieszania oleju z masłem. Zostałabym przy samym oleju rzepakowym, jako że jest znacznie zdrowszy dla serca. Nie zmienia to jednak faktu, że danie wygląda przeapetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. masło daje dobry smak ale się przepala stąd mieszanka oleju która zapobiega przepalaniu .

      Usuń
  4. Przeglądając Twojego bloga zgłodniałam jak wilk ;) pysznie tu! pozdrawiam i zapraszam na smakołyki z ogniska http://www.grillobranie.pl/2011/08/27/golonka-w-kapuscie-i-piwie-z-kociolka/

    OdpowiedzUsuń