Surówka elektryzuje ostrymi barwami i ze smakiem również nie zostaje w tyle. Neutralne buraki i marchwie są podkręcone przez cebule i jabłka, co daje końcowy słodko-ostry posmak.
Porcja jest duża (5-6 1l słoików), a pracy (z chętnym pomocnikiem) naprawdę niewiele. Tarki/noże w dłoń i do dzieła!
Składniki:
- 2 kg buraków
- 2 kg marchwi
- 2 kg jabłek
- 3 duże jasne cebule
- 1 szkl. wody
- 1 szkl. octu 10 %
- 1 szkl. cukru
- łyżka soli
1. Buraki umyć, ugotować, obrać. Marchewkę, jabłka i cebulę obrać. Warzywa i jabłka zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, wymieszać.
2. Wodę, ocet, cukier i sól wymieszać i zagotować. Warzywa zalać marynatą i odstawić na dobę (z racji wysokiej temperatury odstawiłam na 12 h).
3. Jarzynkę przełożyć do słoików i zamknąć je porządnie. Zagotować wodę w garnku, włożyć do niej słoiki tak, by nawzajem się nie dotykały ( woda musi sięgać do 2/3 wysokości) i pasteryzować 20 min.
Gotowe!
(przepis z książki "Wędzenie, kiszenie i marynowanie" wyd. Olimp Media)
1 komentarze
interesujące! jestem bardzo ciekawa smaku, bo nigdy nie próbowałam takiego połączenia.
OdpowiedzUsuń