Tę tartę bardzo lubię. Jest prosta, szybka, wygląda uroczo, kojarzy mi się z długimi, leniwymi, letnimi dniami. Nadzienie z kremówki po upieczeniu ma przyjemny mleczny posmak, przypomina mi krówkę
Składniki:
(na formę na tartę o śr. 28 cm)
na ciasto:
- 200 g masła
- 400 g mąki
- 150 g cukru pudru
- 2 łyżki gęstej śmietany
- jajko
- szczypta cukru
- 200 ml kremówki (36%)
- 2 żółtka
- 300 g malin, opukanych i dokładnie osuszonych
- 2 łyżki miodu
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- Składniki na ciasto zarobić nożem i szybko zagnieść kruche ciasto. Zawinąć je w folię i chłodzić w lodówce 0,5 h.
- Połowę ciasta wyjąć z lodówki- można je pokruszyć i wylepić blachę palcami lub rozwałkować i gotowy blat ciasta przełożyć do formy. Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 10 minut. Piekarnika nie wyłączać.
- Kremówkę ubić na sztywno, dodając kolejno żółtka, miód i mąkę. Masę wylać na podpieczony spód, na nią wyłożyć maliny.
- Wyciągnąć z lodówki drugą część ciasta. Można je rozwałkować, wyciąć pasy i uformować kratkę na tarcie (jak na zdjęciu) lub pokruszyć jak kruszonkę.
- Całość wstawić ponownie do nagrzanego piekarnika i piec jeszcze 30 minut.
Smacznego!
6 komentarze
Wygląda bardzo smacznie!:)
OdpowiedzUsuńnadzienie o smaku krówki!!! obłędnie :))
OdpowiedzUsuńPiekne takie letnie zdjecia, a tarta napewno przepyszna :-)
OdpowiedzUsuńprzesliczna. ach jak ja kocham letnie wypieki.
OdpowiedzUsuńidealna:)
OdpowiedzUsuńczy można użyć mrożonych owoców ?
OdpowiedzUsuń