Nowe danie jest genialne, wygląda ciekawie, z przygotowaniami nie ma za dużo zachodu. Innymi słowy, perfekcyjna potrawa na kolację, która zachwyci gości i nie nadszarpnie zbytnio domowego budżetu (lub pozwoli poszaleć nieco z deserem). Czego chcieć więcej?
Składniki:
- łyżka oliwy
- 2 cebule, pokrojone dowolnie
- 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
- zioła ( u mnie po pęczku świeżego cząbru, oregano i pietruszki, można poratować się suszonymi)
- 500 g mięsa mielonego, chudego (np. indyk)
- 2 puszki pomidorów (2x400 g)
- 1 spory kabaczek, pokrojony w 4 cm krążki (u mnie wyszło 8 części)
- 4 łyżki starego, pokruszonego chleba
- 3 łyżki parmezanu (lub innego, wyrazistego w smaku sera)
2. Wydrążyć środek kabaczków i natrzeć je solą. Krążki ułożyć w formie do zapiekania, masą pomidorową nadziać kabaczki i przykryć ich górę. Formę przykryć folią aluminiową, całość zapiekać 30-50 minut, do zmiękczenia warzywa (młode mięknie szybciej, starsze dłużej).
3. W międzyczasie, wymieszać resztę ziół, pokruszony chleb i parmezan. Wierzch miękkich kabaczków posypać mieszanką serową i włożyć do piekarnika na kolejne 10 minut, aż kruszonka się zarumieni.
Smacznego!
1 komentarze
Mniam. To musi być pyszne.
OdpowiedzUsuń