środa, 29 sierpnia 2012

KABACZEK NADZIEWANY

Kolejny urodzaj kabaczków w ogródku. Znów wertuję sieć w poszukiwaniu ciekawych przepisów.Nie chcę   powtarzać tego co zwykle- w końcu nawet pyszne leczo z warzywami  może się znudzić.
Nowe danie jest genialne, wygląda ciekawie, z przygotowaniami nie ma za dużo zachodu. Innymi słowy, perfekcyjna potrawa na kolację, która zachwyci gości i nie nadszarpnie zbytnio domowego budżetu (lub pozwoli poszaleć nieco z deserem). Czego chcieć więcej?

Składniki:

  • łyżka oliwy
  • 2 cebule, pokrojone dowolnie
  • 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
  • zioła ( u mnie po pęczku świeżego cząbru, oregano i pietruszki, można poratować się suszonymi)
  • 500 g mięsa mielonego, chudego (np. indyk)
  • 2 puszki pomidorów (2x400 g)
  • 1 spory kabaczek, pokrojony w 4 cm krążki (u mnie wyszło 8 części)
  • 4 łyżki starego, pokruszonego chleba
  • 3 łyżki parmezanu (lub innego, wyrazistego w smaku sera)
1. Piekarnik nastawić na 180 stopni. Cebulę, czosnek i zioła podsmażać przez 5 minut na oliwie. Dodać mięso, gdy zbrązowieje, wlać pomidory. Całość gotować 5-10 do czasu, aż sos zgęstnieje.
2. Wydrążyć środek kabaczków i natrzeć je solą. Krążki ułożyć w formie do zapiekania, masą pomidorową nadziać kabaczki i przykryć ich górę. Formę przykryć folią aluminiową, całość zapiekać 30-50 minut, do zmiękczenia warzywa  (młode mięknie szybciej, starsze dłużej).
3. W międzyczasie, wymieszać resztę ziół, pokruszony chleb i parmezan. Wierzch miękkich kabaczków posypać mieszanką serową i włożyć do piekarnika na kolejne 10 minut, aż kruszonka się zarumieni.
Smacznego!

(przepis z BBC Good Food, zmieniłam nieco proporcje)

1 komentarz: