Te babeczki są ekspresowe, bezproblemowe, można je upiec z dowolnymi owocami lata. Zachęcają uroczym, 'serduszkowym' wyglądem, choć oczywiście można je zrobić w zwykłej formie na muffiny. Jak każde babeczki, można je z łatwością spakować i zabrać na piknik, który jest jak najbardziej wskazany pod koniec sierpnia- korzystajmy z końcówki lata, w końcu jesień już za pasem!
Składniki (na 12 zwykłych babeczek):
2. Do każdego otworu formy na babeczki włożyć łyżkę ciasta, na to połówkę śliwki i na wierzch znów ciasta, tak, by wypełniało 2/3 wysokości (należy pamiętać, by formę niesilikonową wyłożyć papierowymi papilotkami).
3. Babeczki piec ok. 25 minut. Gdy wystygną, polać lukrem z cytryny i cukru pudru lub posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
(przepis autorski)
Składniki (na 12 zwykłych babeczek):
- 2 szkl. mąki
- 0,5 szkl. płatków owsianych błyskawicznych
- 3/4 szkl. cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżka cukru waniliowego
- 0,5 szkl. oleju
- 1 szkl. jogurtu naturalnego/kefiru/maślanki
- 1 duże jajo
- 200 g śliwek, wypestkowanych i podzielonych na połowy
2. Do każdego otworu formy na babeczki włożyć łyżkę ciasta, na to połówkę śliwki i na wierzch znów ciasta, tak, by wypełniało 2/3 wysokości (należy pamiętać, by formę niesilikonową wyłożyć papierowymi papilotkami).
3. Babeczki piec ok. 25 minut. Gdy wystygną, polać lukrem z cytryny i cukru pudru lub posypać cukrem pudrem.
(przepis autorski)
6 komentarze
Mają cudny kształt, a i w smaku pewnie mu dorównują :) Chciałoby się sięgnąć po taką babeczkę.
OdpowiedzUsuńserduszko na śniadanie by zjadła:)
OdpowiedzUsuńJakie urocze!!!
OdpowiedzUsuńśliczne;)
OdpowiedzUsuńA u mnie sliwki leza w lodowce i czekaja na pomysl....wlasnie znalazlam inspiracje!
OdpowiedzUsuńJakie piękne!
OdpowiedzUsuń