czwartek, 30 sierpnia 2012

BABECZKI ZE ŚLIWKAMI

Te babeczki są ekspresowe, bezproblemowe, można je upiec z dowolnymi owocami lata. Zachęcają  uroczym, 'serduszkowym'  wyglądem, choć oczywiście można je zrobić w zwykłej formie na muffiny. Jak każde babeczki, można je z łatwością spakować i zabrać na piknik, który jest jak najbardziej wskazany pod koniec sierpnia- korzystajmy z końcówki lata, w końcu jesień już za pasem!

Składniki (na 12 zwykłych babeczek):

  • 2 szkl. mąki
  • 0,5 szkl. płatków owsianych błyskawicznych
  • 3/4 szkl. cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka cukru waniliowego
  • 0,5 szkl. oleju
  • 1 szkl. jogurtu naturalnego/kefiru/maślanki
  • 1 duże jajo
  • 200 g śliwek, wypestkowanych i podzielonych na połowy
1. Piekarnik nastawić na 180 stopni. W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki, w drugiej mokre. Zawartość obu misek połączyć, całość krótko wymieszać (mają zostać grudki).
2. Do każdego otworu formy na babeczki włożyć łyżkę ciasta, na to połówkę śliwki i na wierzch znów ciasta, tak, by wypełniało 2/3 wysokości (należy pamiętać, by formę niesilikonową wyłożyć papierowymi papilotkami).
3. Babeczki piec ok. 25 minut. Gdy wystygną, polać lukrem z cytryny i cukru pudru lub posypać cukrem pudrem.

Smacznego!


(przepis autorski)

6 komentarzy:

  1. Mają cudny kształt, a i w smaku pewnie mu dorównują :) Chciałoby się sięgnąć po taką babeczkę.

    OdpowiedzUsuń
  2. serduszko na śniadanie by zjadła:)

    OdpowiedzUsuń
  3. A u mnie sliwki leza w lodowce i czekaja na pomysl....wlasnie znalazlam inspiracje!

    OdpowiedzUsuń