MAKARON Z SOSEM SZPINAKOWYM Z GORGONZOLĄ PICCANTE I PIECZONYM ŁOSOSIEM
By Joanna Genderka - 12:08
Makaron można przyrządzić na tysiąc sposobów, w moim domu najczęściej robimy go tak. Przygotowanie całego dania trwa tyle, ile ugotowanie makaronu. Swój niepowtarzalny, wyrazisty smak sos zawdzięcza gorgonzoli, która jest składnikiem najbardziej wyczuwalnym.
Potrawa sprawdza się w ciągu tygodnia, kiedy każda minuta jest na wagę złota, jak i podczas specjalnych okazji, gdy chcemy przyrządzic coś specjalnego.
Składniki (na 4 porcje):
Danie można podać bez pieczonego łososia, wówczas sosu starczy dla 3 osób.
Składniki (na 4 porcje):
- 4 porcje makaronu
- 1 płat łososia
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 3 cebule szalotki, pokrojon w kostkę
- 250 g świżego szpinaku
- 200 ml kwaśnej śmietany
- 100 g gorgonzoli piccante
- 1 suszona papryczka cayenne
- olej
- plasterki cytryny
- sól, świezo zmielony pieprz
- płatki migdałowe, świeża pietruszka (opcjonalnie)
- Łososia posolić, popieprzyć, obłożyć plasterkami cytryny, zawinąć w folię i piec 15-20 minut w 180 stopniach.
- Podczas gdy łosoś się piecze, przygotować sos. Na rozgrzanym oleju podsmażyć czosnek i cebulę. Dodać szpinak, kiedy puści wodę wlać śmietanę, i pokruszyć gorgonzolę oraz papryczkę cayenne. Zmniejszyć ogień i mieszać od czasu do czasu, aż ser się rozpuści. Sos do smaku doprawić solą i pieprzem.
- Makaron przykryć sosem, na wierzchu ułożyć kawałki łososia. Całość posypać płatkami migdałowymi i świeżą pietrzuszką.
0 komentarze