Składniki:
- 100 g kaszy jaglanej
- 200 ml świeżego soku pomarańczowego
- 1 i 1/2 szklanki płatków jaglanych
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki oleju
- łyżka cynamonu
- 1/2 szklanki pestek słonecznika
- 1/3 szklanki siemienia lnianego
- 1/3 szklanki sezamu
- 1/3 szklanki płatków migdałowych
- kilka suszonych śliwek, pokrojonych w drobną kostkę
- Kaszę jaglaną podgotować w soku pomarańczowym (kasza nie powinna być całkiem miękka, moja gotowała się 7 minut). W razie konieczności dolać trochę wody.
- Miód wymieszać z olejem i cynamonem, wsypać kaszę (może być jeszcze ciepła) i resztę składników (oprócz suszonych śliwek), wymieszać.
- Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w 180 stopniach, często mieszając, aż granola ładnie się przyrumieni i będzie chrupiąca. Ostudzić, dodać pokrojone śliwki,, przesypać do słoja i zamknąć.
2 komentarze
No proszę, fajnie wygląda! Ja granolę wcinam codziennie, a faworytką jak do tej pory jest granola o smaku masła orzechowego. Kusisz! :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Pysznie :)
OdpowiedzUsuń