WEGAŃSKIE CIASTO BANANOWE Z PORZECZKAMI I GORZKĄ CZEKOLADĄ
By Joanna Genderka - 08:35
Oto wegańska wersja chlebka bananowego. Pierwsza blacha rozeszła się migiem i szybko trzeba było szykować kolejną porcję. Wykonanie, jak to często u mnie bywa, jest banalnie proste. Wystarczą składniki, miska, łyżka i odrobina szczerych chęci. W mojej wersji kwaskowatość porzeczek równoważy gorzka czekolada, ale do przyrządzenia tego ciasta możecie użyć dowolnych owoców lub zamienić je na orzechy, bakalie lub w ogóle zrezygnować z dodatków. Polecam bardzo!
Składniki (forma 20x30):
- 4 przejrzałe banany średniej wielkości
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka porzeczek
- 2 paski gorzkiej czekolady, posiekanej drobno
- Mąki, proszek do pieczenia, cukier i sól wymieszać w misce.
- Banany i sok z cytryny zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać do niej olej, wymieszać łyżką. Wsypywać suche składniki, cały czas mieszając.
- Ciasto wyłożyć do formy wysmarowanej olejem i obsypanej mąką. Na wierzchu ułożyć porzeczki i posiekaną czekoladę (lekko je docisnąć).
- Piec 45 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka.
4 komentarze
Ciasto na pewno pyszne, bardzo owocowe.
OdpowiedzUsuńCoś idealnego! Kocham ciasta z dodatkiem bananów <3 :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
nie ma to jak chlebek bananowy (czy też ciasto) , uwielbiam ten smak :)
OdpowiedzUsuńAleż to ciasto musiało być pyszne! *.*
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie! :)
Piękne zdjęcia! <3