Ich przygotowanie jest proste, nie zapomnijcie tylko o tym, by wszystkie składniki ciasta były w temperaturze pokojowej.
Składniki:
- 50 g masła
- 1/3 szklanki brązowego cukru
- 1/3 szklanki białego cukru
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka imbiru
- szczypta soli
- 1/4 szklanki oleju roślinnego
- 2 jajka
- 1 szklanka (200 g) purée z pieczonej dyni
Wykonanie:
- Masło wyjąć z lodówki, pokroić na kawałki, włożyć do miski, dodać cukier brązowy i biały, odstawić. Do drugiej miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać cynamon, gałkę muszkatołową i sól, dokładnie wymieszać.
- Masło ubijać mikserem razem z cukrami przez około 2 - 3 minuty (cukier nie musi być całkowicie rozpuszczony). Następnie stopniowo, małym strumieniem wlewać olej cały czas ubijając (około 1 - 2 minuty). Dodawać po jednym jajku cały czas ubijając, w sumie przez około 2 - 3 minuty. Zmiksować z purée dyniowym a następnie z mieszanką mąki (tylko do połączenia się składników na jednolitą masę. Wstawić do lodówki na 1 godzinę.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Nabierać łyżką masę (ma być czubata łyżka) i wykładać ją na blaszkę zachowując około 3 cm odstępy (u mniej jednorazowo wyłożyłam 2/3 masy, resztę upiekłam w następnej partii). Masy nie należy rozsmarowywać, po prostu wyłożyć.
- Wstawić do piekarnika i piec przez 12 - 13 minut, aż ciasteczka urosną. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Przekładać powidłami.
przepis znalazłam na kwestii smaku
1 komentarze
Takich ciastek jeszcze nie jadłam:)
OdpowiedzUsuń