DYNIOWE WHOOPIE PIES

By Joanna Genderka - 10:34


Mam nadzieję, że Wasze dyniowe zapasy jeszcze się nie wyczerpały, bo dzisiaj kolejna propozycja z tym cudownym, pomarańczowym warzywem w roli głównej. Dyniowe whoopie pies to ucierane ciastka z dodatkiem dyni, przełożone powidłami. Bardzo delikatne, miękkie, korzenne. Dzięki powidłom smak staje się bardziej wyrazisty.
Ich przygotowanie jest proste, nie zapomnijcie tylko o tym, by wszystkie składniki ciasta były w temperaturze pokojowej.


Składniki:
  • 50 g masła
  • 1/3 szklanki brązowego cukru
  • 1/3 szklanki białego cukru
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka imbiru
  • szczypta soli
  • 1/4 szklanki oleju roślinnego 
  • 2 jajka
  • 1 szklanka (200 g) purée z pieczonej dyni
Do przełożenia: powidła śliwkowe

Wykonanie:
  1. Masło wyjąć z lodówki, pokroić na kawałki, włożyć do miski, dodać cukier brązowy i biały, odstawić. Do drugiej miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać cynamon, gałkę muszkatołową i sól, dokładnie wymieszać.
  2. Masło ubijać mikserem razem z cukrami przez około 2 - 3 minuty (cukier nie musi być całkowicie rozpuszczony). Następnie stopniowo, małym strumieniem wlewać olej cały czas ubijając (około 1 - 2 minuty). Dodawać po jednym jajku cały czas ubijając, w sumie przez około 2 - 3 minuty. Zmiksować z purée dyniowym a następnie z mieszanką mąki (tylko do połączenia się składników na jednolitą masę. Wstawić do lodówki na 1 godzinę.
  3. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Nabierać łyżką masę (ma być czubata łyżka) i wykładać ją na blaszkę zachowując około 3 cm odstępy (u mniej jednorazowo wyłożyłam 2/3 masy, resztę upiekłam w następnej partii). Masy nie należy rozsmarowywać, po prostu wyłożyć.
  4. Wstawić do piekarnika i piec przez 12 - 13 minut, aż ciasteczka urosną. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Przekładać powidłami.
Smacznego!
przepis znalazłam na kwestii smaku

  • udostępnij:

może ci się spodobać

1 komentarze